خاکبرداری اصولی | نکات ایمنی و مراحل انجام این عملیات خاکی

خاکبرداری اصولی به چه معناست؟

خاکبرداری اصولی پیش‎زمینه‏ای برای موفقیت در پروژه‏ ساختمانی است

انجام عملیات خاکی به روش صحیح یکی از مهم‏ترین اقداماتی است که باید در پروژه‎های ساخت و ساز به آن دقت کرد. برای مثال شما پیش از شروع عملیات گودبرداری باید حجم خاک را محاسبه کنید و همچنین شیب گودبرداری را هم مورد بررسی قرار دهید. شرکت‎های عمرانی و مجموعه‎هایی که مجری خاکبرداری اصولی هستند، می‎توانند کمک ویژه‏ای در این زمینه برای شما باشند. در این مطلب مراحل این عملیات خاکی را بررسی می‏کنیم.

خاکبرداری ساختمان چیست؟

برداشت خاک اولین مرحله در ساخت یک سازه ساختمانی به شمار می‏آید. در این فرآیند بخش‎های گوناگون زمین هم‏تراز و هم‎شیب می‏شوند. به معنای ساده‏تر عملیات خاکی شامل مواردی مثل برداشتن هر نوع خاک و مصالح، قلوه‎سنگ‏ها، شیب‏بندی مناسب و همچنین آماده کردن پی ساختمان براساس خطوط و تراز نقشه مربوطه می‏شود. در این عملیات شما باید برخی از مجوزها را دریافت کنید و با فراهم کردن ایمنی مناسب، کار خود را شروع کنید.

نگاهی به مراحل خاکبرداری اصولی

انجام خاکبرداری اصولی ساختمان باید طبق قوانین و همچنین زیر نظر افراد مجرب و کاربلد به انجام برسد. رعایت دستورالعمل‎ها و کلیه قوانینی که به گودبرداری ساختمان مربوط می‏شوند، در درست بودن روند کار و نتیجه نهایی بسیار موثر است. به طور کلی شما هم قبل و هم در حین انجام پروژه باید یک سری از نکات را رعایت کنید. در ادامه قصد داریم نگاهی به این نکات و قوانین بیاندازیم.

فرآیند نقشه‎برداری

اولین قدم برای گودبرداری ساختمان، فرآیند نقشه‎برداری است. نقشه‎برداری از بخش‎های متفاوتی تشکیل شده است که برای مثال می‏توان به تست تعیین نوع خاک و همچنین نقشه‏برداری از تاسیسات زیرزمینی اشاره کرد. استفاده از نقشه می‎تواند باعث از بین رفتن عیوب اجرایی شود.

تحقیقات ژئوتکنیک و مهندسی

یکی دیگر از مراحل مهم در خاکبرداری اصولی مرحله تحقیقات مهندسی و ژئوتکنیک نام دارد. در این تحقیقات مشخص می‎شود که میزان عمق و تقویت برای بنیاد تا چه اندازه لازم است. طراحی‎های فنی در این بخش کار از خدمات مختلفی مانند دسترسی به جاده و نصب و راه‎اندازی تجهیزات تشکیل شده است.

تحقیقات ژئوتکنیک و مهندسی

تائیدیه ساخت و ساز

زمانی که برنامه‏های ساختمانی به وسیله ناظر پروژه تاییدیه گرفت و مراحل فنی پروژه به اتمام رسید، فرآیند خاکبرداری ساختمان شروع می‏شود. در این بخش از مرحله فعالیت پاکسازی آغاز خواهد شد و این کار باید با نظارت مستقیم افراد متخصص و باسابقه و همچنین مهندسین پروژه به انجام برسد.

پاکسازی دقیق و اصولی پروژه

مرحله بعدی که در پروژه خاکبرداری باید انجام شود، پاک کردن زمین از عناصری است که استفاده از آن‏ها ممکن نیست. برای مثال در این پاکسازی، درخت و گیاهی بر روی زمین پروژه باقی نمی‎ماند. همچنین قلوه‎سنگ‏‎های موجود در خاک، به بیرون زمین انتقال داده می‏شوند و بقیه خدمات گودبرداری شروع می‌شود.

درجه‎بندی نوع خاک زمین

انجام گودبرداری اصولی و مناسب نیاز به یک زمین صاف و مسطح دارد. با توجه به نوع پروژه چندین مرحله وجود دارند که براساس نوع خاک به انجام می‏رسند. که از مهم‏ترین مراحل می‎توان به فشرده‎سازی، پرکردن و برش اشاره کرد. برای درجه‏بندی نوع خاک باید به دو نکته مهم دقت داشت.

این نکات عبارت‎اند از:

  • خاک‏های شیب‏دار: منظور از این مدل خاک، شیب‎دار شدن خاک در برابر ترانشه است. در خاک شیب‏دار باید مقدار خاک با توجه به نوع آن در یک زاویه مناسب شیب‎دار شود
  • خردکردن خاک: در این روش باید خاک را به صورت قدم به قدم خرد کرد. این روش بیشتر به منظور تثبیت کردن خاک‏‎های سفت مورد استفاده قرار می‏گیرد. البته سفتی خاک باید بسیار زیاد و تا فرآیند خردکردن آن انجام شود

نصب نشانه‎های استاندارد برای انجام پروژه

در انجام پروژه خاکبرداری اصولی از چندین ستون نشانگر به منظور ساخت فاکتوری برای اندازه‎گیری‎های مختلف استفاده می‏شود. برای مثال خطوطی که در مرکز دیوار قرار دارند به کمک چوب و برخی دیگر از علائم، مشخص خواهند شد. از سوی دیگر دیوارهای عمودی و موازی مورد بررسی قرار می‏گیرند تا از مناسب بودن محل قرارگیری پایه‎ها اطمینان حاصل شود.

شروع پروژه گودبرداری

در فرآیند گودبرداری باید با توجه اطلاعات درج شده در طرح ساختمان، از عمق و اندازه زمین اطمینان حاصل شود. توجه داشته باشید که در این عملیات سست بودن خاک نباید باعث کاهش مقاومت بنا شود. همچنین در نظر داشته باشید که گودبرداری اگر عمیق صورت بگیرد، ممکن است بسیاری از مصالح و مواد از بین بروند. اصل مراحل گودبرداری برای ساخت اسکلت اصلی و پایه‏های ساختمان به انجام می‏رسد.

بتن‌ریزی بعد از اتمام گودبرداری

پس از پایان مراحل گودبرداری باید مراحل ریختن فونداسیون انجام شود. سپس باید بتن را در فرورفتگی‎های موجود ریخت که کمکی برای محتویات مخلوط باشد و به بهترین شکل ساختار آن را مناسب و کارآمد کند. با توجه به اینکه بین 3 تا 10 روز فرآیند عمل‎آوری فونداسیون طول می‎کشد، می‎توان در این فاصله زمانی، به سایر کارها بپردازید.

استفاده از کفپوش

در زمان تخریب با استفاده از بیل مکانیکی، یکی از متداول‌ترین بخش‎های این فرآیند، اجرا و ساخت کف است. فرآیند ساخت کفپوش به این ترتیب است که پیادرویی با بافت بهبودیافته برای ساخت کف آماده می‏شود. البته این کار در صورتی انجام می‎شود، که در پروژه مربوطه نیاز به اجرای کف احساس شود.

ایمنی در زمان انجام پروژه

یکی از اصلی‎ترین مراحل خاکبرداری به شکل اصولی، رعایت ایمنی است. شما باید در پروژه خود تجهیزاتی را نصب کنید که از بروز خطرات احتمالی جلوگیری شود. رعایت نکات ایمنی یکی از حساس‎ترین فرآیندها در پروژه گودبرداری اصولی است. درواقع یکی از مهم‎ترین وظایف پیمانکار در پروژه‎های ساختمانی مثل گودبرداری، حفظ سلامت نیروهای انسانی و کارگران است.

اجرای خاکبرداری اصولی با مراجعه به مجموعه تهران پی گستر

همانطور که گفته شد خاکبرداری اصولی نیازمند رعایت نکات متعددی است که در این صورت می‎توانید پروژه ساختمانی خود را با موفقیت به انجام برسانید. البته اجرای مراحل این عملیات خاکی به یک مجموعه معتبر و تیمی متخصص نیاز دارد که باید در انتخاب آن دقت کنید.

مجموعه تهران پی گستر یکی از بهترین مجری‏های عملیات خاکی اصولی است و می‏تواند خدمات جامعی را به شما ارائه کند. مجموعه ما با در اختیار داشتن یک تیم متخصص که تجربه زیادی در این زمینه دارند، با رعایت نکات ایمنی فرآیند این عملیات را به انجام می‏رساند. ضمن اینکه مجموعه تهران پی گستر پروژه گودبرداری ساختمان را نیز با کیفیت بالا و قیمت مناسب اجرا خواهد کرد.

مقالات مرتبط