خاکبرداری افقی | روشی مطمئن برای گودبرداری ساختمان‌های با طبقات کم

فهرست

جستجو مقالات
جدیدترین مقالات
پروژه ها

ساخت خانه‌های ویلایی و بدون طبقه منفی با روش خاک برداری افقی

آماده‌سازی زمین برای شروع فرایند ساخت‌وساز از مهم‌ترین و اصولی‌ترین اقداماتی است باید انجام شود. متناسب با شرایط زمین، نوع خاک، اهداف احداث ساختمان، تعداد طبقات سازه و … دو روش اصلی برای گودبرداری وجود دارد. خاکبرداری افقی به‌عنوان روشی کاربردی در محیط‌های روستایی و بدون محدودیت فضا، از روش‌های قدیمی برای اجرای پروژه‌های عمرانی به‌شمار می‌آید. بر همین اساس در این مطلب از وب‌سایت تهران پی گستر به مهم‌ترین نکات انجام این روش خاکبرداری می‌پردازیم. همچنین می توانید مقاله خاکبرداری عمودی در وبسایت تهران پی گستر را مطالع نمایید.

خاک برداری افقی چیست؟

مهندسان پروژه‌های عمرانی بر اساس نیاز ساختمان‌ها و میزان مقاومت و پایداری آن‌‌ها در برابر فشارها، از تکنیک‌های مختلفی برای گودبرداری استفاده می‌کنند. خاک برداری افقی یا سطحی برای ساختمان‌هایی به کار می‌رود که فاقد طبقات منفی و زیر زمین هستند. همچنین در شرایطی که نیازی به کندن پی به‌صورت عمیق نباشد، از گودبرداری سطحی روش مناسبی به‌شمار می‌آید. شما می‌توانید برای شناخت فرایندهای کلی گودبرداری، به صفحه خاکبرداری ساختمان در سایت تهران پی گستر سری بزنید.

هدف گودبرداری سطحی ساختمان‌ها

گودبرداری‌های افقی بر اساس نیاز سازه و شرایط ساخت اهداف مختلفی را دنبال می‌کنند. در محیط‌هایی که محدودیت فضا ندارند، استفاده از این روش، ضمن کاهش هزینه‌ها، امنیت فرایند گودبرداری را افزایش می‌دهد. به همین دلیل استفاده از این روش، محبوبیت بالایی در نزد پیمانکاران و صاحبان سازه‌ها دارد. توصیه می‌شود برای بهره‌مندی کامل از مزایای استفاده از این روش کاربردی، فرایند کار را به مجموعه‌های معتبر و مسلط با اجرای آن بسپارید.

بر همین اساس مهم‌ترین مزایای استفاده از خاکبرداری افقی عبارت‌اند از:

  • بدون نیاز به تجهیزات و ماشین‌آلات سنگین
  • استفاده از روش‌های ساده برای کندن زمین
  • استقرار فونداسیون در مکانی ایمن
  • افزایش سرعت فرایند گودبرداری
  • دستیابی به خاک بکر و سفت
  • کاهش هزینه‌های گودبرداری
  • کاهش مرکز ثقل سازه

مناسب‌ترین زمین‌ها برای گودبرداری سطحی

گودبرداری افقی روشی است که می‌توان آن را برای زمین‌های مختلف به کار گرفت. البته با توجه به فعالیت کارگران و عدم وجود ماشین‌آلات سنگین برای این روش، بهتر است این روش در زمین‌هایی انجام شود که بافت خاک نرم‌تری دارند. روش اجرای خاکبرداری افقی در تمام انواع زمین‌ها یکسان است و متناسب با مساحت زمین تعداد کارگران افزایش یا کاهش می‌یابد.

به‌طورکلی انواع خاک مناسب برای گودبرداری‌های سطحی عبارت‌اند از:

  • خاک رس: با توجه به سختی کار ماشین‌های گودبرداری در زمین‌های رسی در زمان خیس بودن، استفاده از روش گودبرداری سطحی بهترین راهکار است
  • خاک دستی: نوعی از خاک نرم که به راحتی با بیل‌ معمولی کنده می‌شود
  • خاک کلنگی: به دلیل استفاده از بیل و کلنگ برای کندن آن، نام کلنگی بر روی این نوع خاک گذاشته شده است. میزان سختی آن نسبت به خاک رسی و دستی بالاتر است؛ اما می‌توان با گودبرداری سطحی خاک را برداشت
  • خاک دج: نوعی خاک که از زمین‌های رسی، دستی و کلنگی سخت‌تر است؛ اما از زمین سنگی راحت‌تر کنده می‌شود

مراحل گودبرداری با روش کندن پی به‌صورت افقی یا سطحی

هر روشی برای گودبرداری ویژگی‌های خاص خودش را دارد. صرف نظر از توجه به مزایا و معایب خاک برداری افقی، بدون توجه به سلسله مراتب اجرای این روش، نه تنها هزینه‌های گودبرداری سازه افزایش می‌یابد؛ بلکه احتمال ریزش سازه و آسیب به ساکنین نیز وجود دارد. به همین دلیل باید در زمان فرایند گودبرداری سطحی به ترتیب مراحل دقت داشته باشید. در ادامه به مراحل گودبرداری افقی اشاره می‌کنیم.

تهیه نقشه زمین برای شناخت کامل شرایط سازه

برخی ساختمان‌ها شیب‌هایی نامعین در نقشه و طراحی ساخت دارند که اطلاعات ناقص و مبهمی را در اختیار مهندسان قرار می‌دهند. نقشه‌برداری زمین به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین مراحل گودبرداری سطحی، ابعاد ساختمان، محدوده گودبرداری و موقعیت دقیق بنا را مشخص می‌کند. همچنین این مرحله شامل نقشه‌برداری از خدمات زیرزمینی و ارزیابی جغرافیایی برای تعیین نوع خاک می‌شود.

تحقیقات ژئوتکنیک؛ فرایندی برای تعیین مقاومت زمین

مرحله دوم از گودبرداری افقی به انجام تحقیقاتی کاربردی برای دستیابی به عمق حفاری و سنجش مقاومت زمین در مقابل ساختمان اختصاص دارد. در این مرحله متخصصان شرایط دسترسی به جاده و چگونگی استفاده از تجهیزات و نیروهای انسانی برای شروع فرایند را نیز تعیین می‌کنند.

آماده‌سازی محیط برای شروع فرایند

ایجاد بسترهای لازم برای شروع فرایند گودبرداری سطحی بعد از اخذ تاییدیه‌های طرح ساختمان انجام می‌شود. پس از دریافت این مجوز باید بلافاصله مقدمات “سایت پروژه عمرانی” را انجام دهید. این فرایند به معنای پاک‌سازی کامل موقعیت مکانی ساخت‌وساز از تمامی گیاهان، سنگ‌ها و آلاینده‌های دیگر به منظور آماده‌سازی زمین برای خاکبرداری افقی است.

درجه‌بندی؛ فرایندی برای اطلاع از ویژگی‌های خاک

دو تکنیک کاربردی برای شناخت ویژگی‌های خاک زمین مورد نظر وجود دارد. پیمانکاران با استفاده از این دو تکنیک تاثیر انواع خاک‌های شنی، ماسه‌ای، رسی، سخت، نرم و دج را برای فرایند گودبرداری بررسی می‌کنند. با توجه به تخصصی بودن این فرایند، درجه‌بندی خاک باید توسط افراد متخصص انجام شود.

انواع تکنیک‌های آماده‌سازی خاک برای فرایند گودبرداری عبار‌ت‌اند از:

  • روش خرد کردن خاک: مناسب برای خاک‌های سفت و نیازمند به تجهیزات مخصوص
  • روش خاک شیب‌دار: شیب‌دار کردن خاک در زاویه مناسب نسبت به ترانشه

نصب نشانه‌های استاندارد؛ معیاری مهم برای گودبرداری سطحی

نصب علائم و ستون‌های نشانه‌گر نیمه‌دائمی برای مشخص کردن بازه‌ای مشخص از اندازه‌گیری، یکی از مهم‌ترین مراحل خاک برداری افقی است. این نشانه‌ها به‌صورت عمودی برای تعیین محل صحیح پایه‌ها نصب می‌شوند.

شروع گودبرداری

پس از ایجاد بسترهای مناسب برای شروع گودبرداری افقی، با کمک اطلاعات موجود در نقشه ساختمان عملیات کندن پی سازه به‌صورت افقی شروع می‌شود. در صورتی این نوع گودبرداری شیوه‌ای اصولی را دنبال می‌کند که اندازه حفاری نه زیاد سطحی باشد و نه تا حد بالایی عمیق. فراموش نکنید که بنیان اصلی گودبرداری برای احداث پایه‌ها و اسکلت اصلی سازه است؛ بنابراین مواد و مصالح و مقاومت ساختمان باید در این زمینه مد نظر قرار بگیرند.

اجرای تکنیک کف‌پوش؛ متدی برای بهبود عملکرد گودبرداری افقی

در زمان کندن پی ساختمان به‌صورت افقی، در صورت استفاده از بیل مکانیکی، فرایندی رایج به نام اجرای کف‌پوش انجام می‌شود. این موضوع به این دلیل است که برای پی‌ریزی‌های با عمق کم، حتما باید مطابق با ایمنی تخریب، در سطح خاک نرم باید بنیان‌های بزرگ استفاده شوند. در صورت گودبرداری در عمقی بیش از 1/5 متر پیاده‌روهای ترمیم شده، کف‌پوش را کف‌پوش می‌کنند.

توجه به نکات ایمنی در حین کندن پی سازه

تامین ایمنی نیروهای انسانی و تجهیزات در خاک برداری افقی اهمیت بالایی دارد؛ زیرا به دلیل عدم استفاده از تجهیزات پیشرفته و انجام شدن بیشتر عملیات گودبرداری به‌صورت دستی، در صورت استفاده نکردن از تجهیزات مناسب برای جلوگیری از آسیب‌ها احتمالی، خسارات جانی و مالی فراوانی به پروژه وارد می‌شود.

حجم مناسب برای گودبرداری افقی را چگونه تعیین می‌کنند؟

تعیین حجم مناسبی از خاک برای عملیات گودبرداری از مهم‌ترین فرایندهایی است که پیمانکاران در زمان استفاده از روش افقی مورد استفاده قرار می‌دهند. در صورت وجود نقشه توپوگرافی می‌توان حجم دقیق را به دست آورد؛ اما با فرمولی زیر نیز می‌توان حجم تقریبی خاک برای گودبرداری اندازه‌گیری کرد:

ارتفاع × مساحت قاعده × 3/1 = حجم مخروط (انباشته شدن خاک)

استانداردهای ایمنی در گودبرداری افقی

توجه به نکات ایمنی، از مهم‌ترین اقداماتی است که پیمانکاران باید قبل و در حین عملیات گودبرداری افقی به آن توجه کنند. این موضوع علاوه بر تامین سلامت کارگران، در کاهش هزینه‌ها، امنیت ساکنین مجاور و افزایش سرعت عملیات تاثیرگذار است.

بر همین اساس مهم‌ترین استانداردهای ایمنی در زمان خاک برداری افقی عبارت‌اند از:

  • عدم اجازه فعالیت به کارگران در صورت استشمام گازهای سمی و کمبود اکسیژن
  • ضرورت استفاده از کلاه‌ و کفش ایمنی برای کارگران در زمان قرار گرفتن در گود
  • بررسی شرایط آب‌وهوایی و عدم کار در شرایط بارش باران و وزش طوفان شدید
  • ممنوعیت قرارگیری در جداره‌های گود، اطراف ماشین‌آلات، محل‌های ضعیف
  • دور نگه‌داشتن لودرها، بیل مکانیکی و سایر ماشین‌آلات از لبه‌های گود
  • نصب سیستم‌های محافظ به‌صورت شیب‌دار و در زوایای مناسب
  • رعایت فاصله حداقل یک متر و نیم از دیوار همسایه
  • استفاده از امکانات محافظ مانند سازه‌های نگهبان
  • رعایت فاصله مناسب بین کارگران و ماشین‌آلات
  • عدم رفت‌وآمد در نزدیکی مناطق محافظت شده
  • بررسی تمام قسمت‌های مربوط به گودبرداری
  • دقت به محل قرارگیری تاسیسات زیرزمینی

تجهیزات مناسب برای اجرای اصولی خاک برداری افقی

اشاره کردیم که برای استفاده از روش خاک برداری افقی به ماشین‌آلات سنگین نیازی نیست و تجهیزات مکانیکی رایج برای این عملیات کافی هستند. بااین‌حال انتخاب تجهیزات برای این روش به نوع زمین بستگی دارد. در زمین‌های کوچک برای افزایش امنیت سازه‌های مجاور می‌توان از مهاربندی استفاده و با روش‌های دستی و یا بیل مکانیکی نسبت به گودبرداری زمین اقدام کرد.

از سوی دیگر در صورت برخورداری زمین مد نظر از وسعت کافی، می‌توان بر اساس جنس زمین، امکان تردد، میدان مانور و … از لودرها، کامیون‌ها و بولدوزر نیز برای گودبرداری سطح استفاده کرد. هر کدام از این وسایل کاربردهای خاص خودشان را دارند.

بر همین اساس مهم‌ترین تجهیزات برای استفاده از روش گودبرداری افقی عبارت‌اند از:

  • بیل و کلنگ: ساده‌ترین ابزار برای کار کردن کارگران
  • لودر: به حمل مصالح و نخاله‌های موجود در زمان گودبرداری کمک می‌کند. این ماشین با استفاده از چنگکی قوی، با نفوذ به عمق زمین‌ برای گودبرداری‌ زمین‌های نه چندان سخت کاربرد دارند. لودر، مینی لودر و بیل‌ گردان، زیرزمینی، بازویی، متوسط و بکهو از جمله انواع این ماشین صنعتی هستند
  • بیل مکانیکی: با قابلیت بارگیری نسبت به لودر، سرعت فرایند خاک برداری افقی را افزایش می‌دهد. این وسیله به دلیل بارگیری، قدرت بالا، امکان استفاده از پیکور، هم زدن ملات، کاربرد در انواع زمین‌ها و … بهترین وسیله برای گودبرداری‌های افقی است
  • بولدوزر: پیمانکاران برای افزایش فشار به خاک، قلوه سنگ و سنگ‌های سخت از بولدوزر استفاده می‌کنند. بولدوزر برای گودبرداری در زمین‌های شنی یا گلی بهترین انتخاب است

هزینه گودبرداری افقی ساختمان چقدر است؟

اطلاع از هزینه خاک برداری افقی مهم‌ترین چالش صاحبان ملک و انبوه‌سازان است. تعرفه‌های موجود برای عملیات گودبرداری سطحی به عوامل مختلفی بستگی دارند. معمولا بر اساس این معیارها قیمت هر متر مکعب خاک‌ برداری در پروژه‌های عمرانی متفاوت هستند.

به همین دلیل مهم‌ترین عوامل موثر بر هزینه گودبرداری افقی عبارت‌اند از:

  • شرایط محل مورد نظر برای گودبرداری: ایمنی ساختمان‌ها، معابر، پیاده‌روها، سختی رفت‌وآمد و … بر تعرفه قیمت خدمات گودبرداری تاثیرگذار هستند
  • تعداد ماشین‌آلات و تجهیزات: هرچه به ماشین‌های بیشتری برای گودبرداری نیاز باشد، هزینه خاک ‌برداری افزایش می‌یابد
  • حجم کار: با توجه به کرایه‌ای بودن تجهیزات و روزمزد بودن کارگران، در صورت افزایش حجم کار هزینه‌ها بالاتر می‌رود
  • وضعیت خاک: هر چه خاک سخت‌تر باشد، زمان بیشتری برای گودبرداری نیاز دارد که هزینه‌ها را افزایش می‌دهد
  • نوع پروژه: پاک‌سازی، تخریب، درجه‌بندی، شناخت کار، گودبرداری و … تعرفه‌های متفاوتی دارند
  • مساحت: با افزایش مساحت میزان متر مکعب پروژه افزایش می‌یابد و هزینه‌ها بیشتر می‌شود
  • شرایط فصلی: به دلیل سختی‌های موجود گودبرداری در روزهای سخت سال گران‌تر است
  • عمق گود: با افزایش ارتفاع هزینه‌های گودبرداری این فرایند بیشتر می‌شود

مدت‌زمان لازم برای اجرای عملیات گودبرداری افقی

تعیین زمان لازم برای اتمام عملیات گودبرداری با روش افقی به عوامل مختلفی بستگی دارد که باید پیش از شروع این فرایند کاملا دقیق بررسی شوند. با این‌ وجود متناسب با متراژ سازه و سرعت کار نیروهای انسانی، این فرایند می‌تواند از 3 روز تا 3 هفته زمان نیاز داشته باشد.

ایمن‌ترین عملیات خاک برداری افقی را با تهران پی گستر تجربه کنید

تهران پی گستر به‌عنوان یکی از معتبرترین شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات عمرانی، در اجرای فرایند گودبرداری افقی به شما کمک می‌کند. مجموعه ما با بهره‌مندی از تجهیزات مناسب برای این روش و استفاده از مجرب‌ترین نیروهای انسانی، در سریع‌ترین زمان خاک برداری پروژه‌های صنعتی و مسکونی شما را انجام می‌دهد. تهران پی گستر با به پایان رساندن نزدیک به 600 پروژه عمرانی نامی شناخته‌شده در صنعت ساختمانی در تهران به‌شمار می‌آید. شما می‌توانید برای بهره‌مندی از خدمات مجموعه و شناخت انواع روش‌های گودبرداری، از بخش‌های مختلف سایت ما دیدن کنید.

مقالات مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *