با شناخت خطرات ریزش گود، از بروز خسارات جانی و مالی جلوگیری میشود
طی سالهای اخیر با افزایش میزان تراکم، تعداد طبقات و نیاز به تامین پارکینگ و دیگر سطوح خدماتی در ساختمانها، عمق گودبرداری هم افزایش پیدا کرده است. اما دیده شده که در اغلب پروژههای ساخت و ساز از همان روشهای سنتی برای گودها استفاده میشود. بسیاری از افراد نیز تصور میکنند که به کارگیری تمهیدات ایمنی در پایدارسازی گودبرداری هزینه و زمان بیهودهای را به پروژه تحمیل میکند. در صورتی که بررسیهای همه جانبه در خصوص نوع گودبرداری میتواند از بروز خسارات مالی و جانی تا حد بسیار زیادی جلوگیری کند. در این مطلب از سایت تهران پی گستر قصد داریم به شما بگوییم که چطور میتوان از خطرات ریزش گود جلوگیری کرد.
انواع بازرسیها به منظور مقابله با خطرات ریزش گود
به طور کلی هرچقدر که بازرسیهای بیشتری از گودبرداری وجود داشته باشد، هزینههای این عملیات کاهش پیدا میکند. از طرفی دیگر آسیبهایی که ممکن است در زمان انجام کار، کارگران، شما و سازههای مجاور را هم تهدید کند، به طرز معناداری کاهش پیدا میکند. در ادامه این بخش قصد داریم به شما بگوییم که کدام بازرسیها باید قبل از گودبرداری انجام شود.
آزمایش مکانیک خاک عناصری که باعث سست شدن خاک میشوند را شناسایی میکند
آزمایش مکانیک خاک مهمترین عناصر تشکیلدهنده خاک را تعیین میکند. بررسی این موضوع بسیار مهم است. چرا که بعضی از عناصر باعث سست شدن خاک میشوند. از طرفی دیگر شناسایی ترکیبات خاک میتواند کمک فراوانی به اندازهگیری استحکام گود کند. البته به خاطر داشته باشید که آزمایش مکانیک خاک خود از چندین و چند آزمایش فرعی تشکیل شده است.
به کمک آزمایش مکانیک خاک میتوان این موارد را در پروژه مشخص کرد:
- سایز گمانهها
- عمق گمانه
- تعداد گمانه
آزمایش نفوذ استاندارد به منظور ارزیابی خطرات ریزش گود
یکی دیگر از بازرسیهایی که باید پیش از عملیات گودبرداری انجام شود، آزمایش نفوذ استاندارد است. در این آزمایش میتوانید تعداد ضربات مورد نیاز برای گودبرداری را متوجه شد. با این وجود از این آزمایش تنها برای خاکهای رسی، ماسهای و همینطور ریزدانه استفاده میکنند. در ضمن این آزمایش میتواند تراکم نسبی خاک را هم به خوبی مشخص کند.
آزمایش برش برجا در چه مواقعی انجام میشود؟
به طور کلی انجام آزمایش برش برجا ضرورتی ندارد. اما در صورتی که خاک ناپایدار باشد و اطلاعات کافی از آن در دسترس نباشد، میتوان این آزمایش را انجام داد. با این نمونهبرداری میتوان مواردی از قبیل محاسبه فشار جانبی خاک، میزان ظرفیت باربری پیها، پایداری شیب و همینطور سدهای خاکی را مورد بررسی و مطالعه قرار دارد. شاید انجام این آزمایش چندان ضروری نباشد اما برای کاهش خطرات ریزش گود اهمیت فراوانی دارد.
خطرات ریزش گود با این نشانهها خود را نشان میدهند
گودبرداری که خطرساز باشد میتواند مشکلات فراوانی را برای پیمانکار و ساکنین آن منطقه به همراه داشته باشد. مشکلاتی که که زیانهای اقتصادی بسیاری را ایجاد میکنند. اما قبل از بروز این مشکلات میتوان با شناخت نشانههای گودبرداری از خطرات ریزش گود تا حد بسیار زیادی جلوگیری کرد.
قدرت و دوام ساختمانهای مجاور
به طور کلی قدرت و دوام ساختمانهای مجاور مسالهای بسیار کلیدی است که در طی آزمایشات قبل از شروع پروژه مشخص میشود. از جمله علاوم ضعیف بودن سازه میتوانیم به عدم وجود اسکلت، وجود نشت، ترک یا شک در دیوارها و هچنین ضعف ملات دیوارها اشاره کنیم. از طرفی دیگر بعضی از دیوارهای ساختمانهای مجاور گود، تکیه گاه کل ساختمان هستند. کار در کنار این دیوارها بسیار مشکل و گاه غیرممکن است؛ زیرا با هر اشتباه این احتمال وجود دارد که کل ساختمان دچار ریزش شود. در صورتی که این سازه یک بنای تاریخی یا دولتی باشد، تخریب آن مشکلات بسیاری را برای شما به همراه میآورد.
ضعف خاک دلیلی بر وجود خطرات ریزش گود است
تمامی خاکها قوت مورد نیاز برای گودبرداری ار ندارند. در واقع به هر میزان که خاک در اطراف ناحیه کار ضعیفتر باشد، احتمال ریزش ساختمان یا حتی گود افزایش پیدا میکند. یکی از مهمترین معضلات سازههایی که در طی سالهایی اخیر نشست کردهاند، ضعف خاک است. در گذشته باور بر این بود که چنین مکانهایی هرگز به بافت شهری ملحق نمیشوند؛ در نتیجه بخش عمدهای از نخالههای ساختمانی خود را در این بخشها خالی میکردند. همین مساله نیز منجر به ضعف خاک در بلند مدت میشد.
مدت زمان باز بودن گود و عمق آن
اصولا گودالهای عمیق با مشکلات بیشتری همراه هستند. قبلا به کمک تعدادی کارگر و یک ماشین خاکبرداری میتوانستید گودی کم عمق داشته باشید. اما امروزه ارزش ساختمانها بیشتر و خاک نیز سست شده است. همین مساله گودبرداریهای کوچک را نیازمند تحقیقات گسترده کرده است.
در واقع به هر میزان که عمق گود بیشتر باشد خطرات به مراتب بیشتری هم کارگران و ساختمانهای مجاور را تهدید میکند. حتی در صورتی که تغییرات جوی را در نظر نگیریم، مدت زمان باز بودن گود هم اگر بالا باشد، خطرات متعددی را به همراه خواهد داشت. این مساله اهمیت خود را در گودهایی که در فصول پربارش سال بارش داشته باشند، خود را نشان میدهد. در این فصول نیز احتمال جاری شدن آبهای سطحی به طرز قابل توجهی افزایش پیدا میکند.
بررسی لولهکشیها و آبهای زیرزمینی با هدف شناسایی خطرات ریزش گود
پیش از شروع کار بهتر است نقشههای لوله کشی و آبهای زیرزمینی منطقه را بررسی کنید. هیچ چیز بدتر از آن نیست که پس از عملیات گودبرداری بفهمید یک سفره آب زیرزمینی زیر سازه شما جاریست. البته این روزها با توجه به بهره برداریهای زیادی که از آبهای زیرزمینی صورت گرفته، احتمال این بروز این اتفاق بسیار کم است. در صورتی که گودبرداری به لولهها آسیب بزند، باید هزینهای را تحت عنوان غرامت به بپردازید. علاوه بر آن ممکن است آب، برق و سایر انشعابات ساختمانهای اطراف به مدت چندین روز قطع شود. تعمیر این لولهها نیز برعهده شماست.
گودبرداری اصولی را با مجموعه تهران پی گستر تجربه کنید
روشهای مختلفی برای پایدارسازی و مقابله با خطرات ریزش گود وجود دارد. جدارههای مهاربندی شده توسط المانهای افقی و مایل و جدارههای مهاربندی شده توسط المانهای کششی از جمله این موارد هستند. مجموعه تهران پی گستر به تمام ساختمانسازانی که احتیاج به گودبرداریهای عمیق دارند، کمک میکند تا پروژه خود را در کوتاهترین زمان ممکن و در شرایط ایمنی به پایان برسانند. گودبرداری در مجموعه ما به روشهایی مثل نیلینگ، تاپ داون، مهار متقابل و سازه خرپا انجام میشود.