تخریب

تخریب ساختمان؛ یکی از مهم‌ترین مراحل پروژه‌های ساخت‌وساز

در بسیاری از پروژه‌های عمرانی، قبل از ساخت سازه جدید به تخریب ساختمان قبلی نیاز است. این عملیات به‌صورت کلی فرایند تخریب ساختمان نام دارد و از مهم‌ترین مراحل پروژه‌های عمرانی به‌شمار می‌آید. عموما در بیشتر پروژه‌های ساختمانی، تخریب ساختمان اولین مرحله اجرایی را شامل می‌شود. به همین خاطر پیمانکاران توجه ویژه‌ای به این مرحله دارند. همچنین باید اشاره کرد که به علت ریسک اجرایی بالا و نیاز به تخصص، این عملیات باید توسط مجریان معتبر و باسابقه انجام شود. در این مطلب از مجموعه تهران پی گستر، به‌صورت کامل با خدمات تخریب ساختمان، انواع روش‌ها و مزایای هر یک از آن‌ها آشنا می‌شویم.

تخریب ساختمان به چه فرایندی گفته می‌شود و چه مراحلی دارد؟

به‌طور عمومی تخریب ساختمان به فرایندی گفته می‌شود که طی آن سازه قدیمی به‌صورت کامل تخریب شده و محوطه کارگاه برای ساخت سازه جدید آماده می‌شود. اما در مهندسی عمران، تخریب ساختمان تعریفی متفاوت دارد. در علم مهندسی عمران به تمام مراحل جدا کردن مصالح، تاسیسات، تجهیزات و اجزای غیر سازه‌ای و سازه‌های از ساختمان، تخریب گفته می‌شود. باید اشاره کرد که لزوما هدف از تخریب ساختمان، ساخت یک سازه جدید نیست. بلکه در پروژه‌های تعمیر، نوسازی و بازسازی نیز از این فرایند استفاده می‌شود تا بتوان مصالح، تاسیسات و اجزای سازه‌ای و غیر سازه‌ای قدیمی را با اجزای جدید جایگزین کرد.

باید اشاره کرد تخریب ساختمان یک فرایند بسیار پیچیده و تخصصی است و باید توسط متخصصان این حوزه انجام شود. چرا که کوچک‌ترین اشتباه در فرایند تخریب ساختمان می‌تواند منجر به وقوع اتفاقات جبران‌ناپذیری شود. نمونه‌های زیادی از شکست عملیات تخریب ساختمان در دنیا و ایران وجود دارد که باعث بروز تلفات جانی و مالی شدیدی شدند. اما این عملیات چگونه انجام می‌شود و چه مراحلی دارد؟

مراحل تخریب ساختمان عبارت‌اند از:

  • پیمایش و بررسی ساختمان: در مرحله اول تخریب ساختمان، مجری باید پارامترهای مختلفی مانند نوع اسکلت سازه، وضعیت سازه، مصالح به‌کاررفته، وجود مواد سمی یا خطرناک و … را بررسی کند
  • از بین برد مواد خطرناک و آلودگی‌ها: قبل از عملیات تخریب در صورت وجود مواد خطرناک و آلودگی‌ها، این موارد باید از محل عملیات خارج شده و خطر نشت آن‌ها رفع شود
  • برنامه‌ریزی برای شروع عملیات: بعد از بررسی و دفع خطر مواد آلوده، نوبت به برنامه‌ریزی برای عملیات تخریب می‌رسد. در این مرحله باید تمام فرایند به‌صورت دقیق مشخص شود
  • در نظر گرفتن موارد ایمنی: با توجه به ریسک بالای تخریب ساختمان، قبل از شروع عملیات باید تمام موارد ایمنی در نظر گرفته شوند

برای تخریب سازه از چه ابزارهایی استفاده می‌شود؟

بسته به روش تخریب سازه، مجریان از ابزارهای مختلفی استفاده می‌کنند که برخی از آن‌ها بسیار ساده و برخی دیگر پیچیدگی بیشتری دارند. البته باید اشاره کرد که در روش تخریب دستی ساختمان، خبری از نیروی انسانی در تعداد بالا و ابزارهای ساده نیست و بیشتر عملیات تخریب توسط ماشین‌آلات سنگین انجام می‌شود. در ادامه انواع ابزارهای مورد استفاده در عملیات تخریب ساختمان را معرفی می‌کنیم:

  • بیل: یکی از ساده‌ترین ابزارهای مورد استفاده در عملیات تخریب ساختمان که برای انتقال نخاله‌ها و مصالح استفاده می‌شود
  • فرغون: این وسیله نیز برای انتقال نخاله‌ها از داخل سازه به بیرون از آن کاربرد استفاده می‌شود
  • پتک سبک و سنگین: یکی از ساده‌ترین ابزارها که کاربرد بسیار زیادی در عملیات تخریب دارد. از این ابزار برای تخریب دیوارهای داخلی استفاده می‌شود
  • کلنگ: ابزاری مناسب برای حفر زمین یا بخش‌هایی مانند کف سازه
  • قلم و تیشه: از قلم و تیشه در عملیات تخریب برای خراب کردن بخش‌های حساس مانند دیوارهای مشترک استفاده می‌شود
  • دستگاه فرز: عموما از این دستگاه برای برش بخش‌های فلزی سازه مانند میلگردها استفاده می‌شود
  • چکش تخریب (هیلتی): یکی از کاربردی‌ترین ابزارها در عملیات تخریب که نام اصلی آن چکش تخریب است و به اشتباه به آن هیلتی گفته می‌شود
  • دستگاه هوابرش: برای برش میلگردها در سازه‌های بتنی از دستگاه هوابرش با گاز اکسیژن استفاده می‌شود. این دستگاه قدرت بالایی دارد و با استفاده از آن می‌توان سازه‌هایی با اسکلت فلزی را نیز به سرعت تخریب کرد
  • داربست فلزی: اگر سازه مورد نظر ارتفاع زیادی داشته باشد، برای تخریب طبقات بالایی آن باید از داربست فلزی استفاده کرد
  • بولدوزر: این وسیله در تخریب سازه‌های کلنگی کوچک کاربرد دارد. همچنین از آن برای انتقال نخاله استفاده می‌شود
  • بیل مکانیکی: یکی از کاربردی‌ترین انواع ماشین‌آلات در عملیات تخریب ساختمان که با سری‌های مختلفی از آن استفاده می‌شود

تخریب ساختمان انواع مختلفی دارد

در یک دسته‌بندی کلی، تخریب ساختمان با سه روش دستی، مکانیکی و انفجاری انجام می‌شود. روش تخریب مکانیکی خود زیرمجموعه‌های مختلفی مانند تخریب با باکت، پیکور و فک هیدرولیکی دارد. انتخاب روش تخریب ساختمان به‌صورت مستقیم با شرایط پروژه در ارتباط است. برای مثال تخریب دستی روشی ایمن و کم‌هزینه به‌شمار می‌آید که امکان استفاده از آن در پروژه‌های کوچک فراهم است. اما در یک پروژه 10 طبقه با اسکلت بتنی نمی‌توان از این روش استفاده کرد و باید به دنبال روش‌های جایگزین رفت. به همین خاطر یکی از مهم‌ترین مراحل عملیات تخریب سازه، انتخاب روش تخریب است.

مهندسان با بررسی انواع پارامترها به‌خصوص ایمنی و هزینه، بهترین روش تخریب ساختمان را برای اجرای عملیات تخریب انتخاب می‌کنند. عموما در نهایت روشی انتخاب می‌شود که با فراهم کردن بیشترین ایمنی، کم‌ترین هزینه را نیز داشته باشد. باید اشاره کرد تخریب انفجاری در پروژه‌های خاص انتخاب می‌شود و در کشور ایران این روش رایج نیست. درواقع این روش بیشتر برای پروژه‌های بسیار بزرگ و مرتفع کاربرد دارد. برای مثال اگر روزی قصد تخریب شهرک اکباتان وجود داشته باشد، تخریب انفجاری به علت حجم بالای سازه‌ها بهترین گزینه است. تخریب انفجاری شامل دو روش سقوط درختی و سقوط در جای خود می‌شود که هر یک برای شرایطی خاص مناسب هستند.

تخریب دستی ساختمان

یکی از رایج‌ترین و قدیمی‌ترین روش‌های تخریب سازه، تخریب دستی ساختمان است. در این روش از ساده‌ترین ابزارها مانند پتک، تیشه، چکش تخریب، فرغون و … برای تخریب سازه‌ها استفاده می‌شود. با توجه به نوع سازه، بسیاری از مجریان این روش را برای تخریب انتخاب می‌کنند. باید اشاره کرد که در پروژه‌های نوسازی و ترمیم که قصد تخریب تمام اجزای سازه وجود ندارد، تخریب دستی بهترین گزینه است. به‌طور کلی از این روش برای تخریب سازه‌های کلنگی استفاده می‌شود. در برخی سازه‌های فلزی و بتنی که ابعاد کوچکی نیز دارند هم می‌توان از این روش تخریب ساختمان استفاده کرد.

مزایا و معایب تخریب دستی ساختمانی

در انتخاب روش تخریب سازه، سه پارامتر سرعت، هزینه و ایمنی اهمیت بسیار بالایی دارند. به همین خاطر قبل از انتخاب روش تخریب، این سه پارامتر توسط مهندسین بررسی می‌شوند. به‌طور کلی تخریب دستی از نظر سرعت شرایط مناسبی ندارد. چرا که نیروی انسانی باید با استفاده از ساده‌ترین ابزارها سازه را تخریب کند. از طرف دیگر با افزایش استحکام سازه در انواع بتنی و فولادی، سرعت تخریب به مراتب کاهش پیدا می‌کند. اما تخریب دستی از نظر دو پارامتر دیگر شرایط بسیار مناسبی دارد. این روش بسیار کم‌هزینه است و مجریان به پرداخت هزینه بالای اجاره ماشین‌آلات سنگین نیازی ندارند.

ایمنی تخریب دستی نیز بسیار مناسب است. به‌خصوص در پروژه‌هایی که فرسوده هستند و امکان استفاده از ماشین‌آلات برای تخریب آن‌ها وجود ندارد. همچنین در پروژه‌هایی که در بافت فرسوده قرار دارند نیز تنها می‌توان از روش تخریب دستی سازه استفاده کرد.

تخریب ساختمان با باکت

در تمام روش‌های تخریب ساختمان به‌صورت مکانیکی، استفاده از یک بیل مکانیکی ضروری است. حال بسته به نوع سازه و روش تخریب، می‌توان از سری‌های مختلفی مانند باکت، پیکور و فک هیدرولیکی استفاده کرد. با توجه به شکل و نوع کاربری باکت، تخریب ساختمان با باکت نیز بیشتر مناسب پروژه‌های کلنگی و فرسوده است. چرا که دقت این دستگاه نسبتا پایین بوده و امکان تخریب دقیق اجزای سازه وجود ندارد. از طرف دیگر، سرعت تخریب ساختمان با باکت بسیار بالاست و به همین خاطر این روش به یکی از گزینه‌های محبوب مجریان تبدیل شده است. در ادامه با مزایا و معایب این روش آشنا می‌شویم.

تخریب ساختمان با باکت چه مزایا و معایبی دارد؟

وقتی صحبت از مزایا و معایب باکت می‌شود، دوباره باید سه پارامتر مهم در تخریب ساختمان یعنی سرعت، ایمنی و هزینه را بررسی کرد. این روش تخریب از نظر سرعت در سطح بسیار مناسبی قرار دارد و با انتخاب آن می‌توانید یک ساختمان کوچک را تنها در عرض یک روز تخریب کنید. از طرف دیگر، ایمنی این روش نیز نسبتا مناسب است و بسته به شرایط پروژه در سطح مناسبی قرار دارد. اما نباید فراموش کرد که تخریب ساختمان با باکت هزینه بیشتری نسبت به تخریب دستی دارد. همچنین امکان استفاده از بیل مکانیکی در بسیاری از پروژه‌های بافت فرسوده و در ابتدای عملیات تخریب وجود ندارد.

تخریب ساختمان با پیکور

پیکور، چکش برقی یا بتن کن از دیگر ابزارهای مکانیکی بسیار محبوب در عملیات تخریب سازه‌ها بتنی است. این ابزار به‌صورت دستی و همچنین قابل نصب روی انواع بیل مکانیکی قابل استفاده است. با استفاده از پیکور می‌توان یک سازه بتنی مستحکم را در سریع‌ترین زمان ممکن به‌صورت کامل تخریب کرد. درواقع اگر شما با یک سازه بتنی برای تخریب طرف هستید، تخریب با پیکور بهترین گزینه برای شما است. در ادامه مزایا و معایب تخریب ساختمان با پیکور را بررسی می‌کنیم.

مزایا و معایب این روش

تخریب ساختمان با پیکور از نظر سرعت در بهترین سطح ممکن قرار دارد. همان‌طور که اشاره شد، شما در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌توانید یک سازه تمام بتنی را با استفاده از پیکور تخریب کنید. فرایندی که با تخریب دستی با باکت به روزها زمان نیاز دارد. به همین خاطر تخریب با پیکور از نظر هزینه نیز مقرون‌به‌صرفه است. درواقع شما در ابتدا هزینه بالایی برای اجاره پیکور پرداخت می‌کنید، اما به دلیل کاهش تعداد روزهای عملیات تخریب، هزینه نهایی شما کاهش پیدا می‌کند. از نظر امنیت نیز تخریب ساختمان با پیکور در سطح مناسبی قرار دارد. اما به علت استفاده از بیل مکانیکی، امکان انتخاب این روش در برخی پروژه‌های خاص وجود ندارد و باید از پیکور دستی یا همان هیلتی استفاده کرد.

تخریب ساختمان با فک هیدرولیکی

فک هیدرولیکی ابزاری است که می‌تواند اسکلت فلزی و اجزای فلزی سازه‌ها را در سریع‌ترین زمان ممکن برش دهد. این روش لرزش بسیار کمی دارد و در نتیجه هیچ‌گونه آسیبی به ساختمان‌های مجاور وارد نمی‌شود. به‌طور کلی تخریب ساختمان با فک هیدرولیکی برای تخریب سازه‌های فلزی بهترین گزینه است. باید اشاره کرد که به فک هیدرولیکی در عملیات تخریب قیچی، کراشر و فک تخریبی نیز گفته می‌شود. همچنین امکان تخریب سازه‌های بتنی با این ابزار وجود دارد. در ادامه با مزایا و معایب این روش تخریب ساختمان نیز آشنا می‌شویم.

این روش چه مزایا و معایبی دارد؟

از آن‌جایی که تخریب سازه‌های فلزی و به‌خصوص کلنگی فلزی با پیچیدگی زیادی همراه است، تخریب با فک هیدرولیکی بهترین گزینه به‌شمار می‌آید. چرا که تخریب ساختمان با این ابزار دقت بسیار بالایی دارد. در نتیجه اپراتور می‌تواند به‌سادگی اسکلت سازه را برش داده و آن را به‌صورت بخش بخش تخریب کند. از نظر هزینه، تخریب ساختمان با فک هیدرولیکی تفاوت خاصی با تخریب با پیکور ندارد. ایمنی این دو روش نیز تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند و به همین خاطر بسته به نوع پروژه، باید یکی از این دو روش تخریب مکانیکی سازه را انتخاب کرد. شایان‌ذکر است که به علت کاهش زمان تخریب، هزینه این روش نیز بسیار مناسب بوده و در طولانی‌مدت بسیار مقرون‌به‌صرفه است.

کدام روش تخریب ساختمان بیشترین ایمنی را دارد؟

بعد از آشنایی با انواع روش‌های تخریب ساختمان، احتمالا این سوال برای شما پیش آمده است که کدام یک از روش‌های عنوان شده بیشترین ایمنی را دارند؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که ایمنی همیشه در اولویت قرار ندارد. بلکه مهندسین عمران به دنبال این هستند که ایمن‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین روش را به‌صورت همزمان انتخاب کنند. برای مثال در پروژه ممکن است تخریب انفجاری ارزان‌ترین گزینه باشد، اما به علت قرارگیری سازه در مجاورت انواع ساختمان‌های مسکونی امکان انتخاب این گزینه وجود ندارد. به همین خاطر مهندسین به سراغ روش دیگری مانند تخریب دستی ساختمان می‌روند تا علاوه‌بر کاهش هزینه‌ها، ایمنی را نیز رعایت کنند.

به‌صورت کلی می‌توان گفت که در صورت فراهم بودن شرایط و عدم وجود ساختمان‌های مجاور، تخریب انفجاری ایمنی بالایی دارد. چرا که هیچ نیروی انسانی در محل عملیات حضور ندارد و فرایند تخریب در کم‌تر از چند ثانیه انجام می‌شود. اما زمانی که تراکم سازه‌ها در محل عملیات بالاست، ایمن‌ترین روش را می‌توان تخریب دستی ساختمان دانست. چرا که تمام مراحل تخریب با سرعت پایین و تحت نظر مهندس ناظر انجام می‌شود. البته باید اشاره کرد که در پروژه‌های حجیم، تخریب دستی از نظر اقتصادی به‌صرفه نیست و باید به سراغ روش‌های تخریب مکانیکی سازه رفت.

نکاتی که در زمان تخریب سازه باید به آن‌ها توجه کرد

نیازی به گفتن مجدد نیست که تخریب ساختمان فرایند بسیار پرریسک و پیچیده‌ای دارد. به همین خاطر رعایت برخی نکات ایمنی، اجرایی و قانونی در زمان اجرای این عملیات کاملا ضروری است. برای مثال، در اولین مرحله این عملیات، مجری باید به سراغ جدا کردن تمام تاسیسات و تجهیزات ساختمان مانند رادیاتورها، پکیج، کولر، شیرآلات و … برود. سپس ساختمان باید از هرگونه درب، پنجره، سیم برق و تجهیزات اضافی خالی شود. در ادامه عایق سقف مانند قیرگونی یا سقف شیب‌دار برداشته می‌شود و سپس سازه‌های طره‌ای مانند تراس‌ها و بالکن‌ها نیز تخریب می‌شوند. همچنین تخریب ستون‌های و دیوارهای باربر باید بعد از تخریب تیرهای قرار گرفته در بالای آن‌ها انجام شود. دیوارهای باربر نیز باید بعد از تخریب دیوارهای غیر باربر در بالای آن‌ها صورت گیرد.

باید اشاره کرد که تخریب ساختمان دارای ضوابط مشخصی است و باید برای شروع عملیات آن مجوزهای لازم را کسب کرد. همچنین رعایت ضوابط مطرح شده در مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان به شما کمک می‌کند تا از بروز انواع حوادث در حین اجرای عملیات تخریب جلوگیری کنید. تقویت سازه‌های مجاور و همچنین دیوارهای آن‌ها در زمان تخریب نیز باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. چرا که بسیاری از سازه‌های فرسوده در مجاورت سازه‌های مشابه قرار داشته و در زمان تخریب احتمال ریزش سازه‌های مجاور آن‌ها وجود دارد.

هزینه تخریب سازه به چه عواملی بستگی دارد؟

همان‌طور که عنوان شد، تخریب ساختمان یک فرایند ساده نیست؛ بلکه این عملیات بسیار پیچیده بوده و شامل مراحل زیادی می‌شود. در نتیجه می‌توان گفت که هزینه آن را نیز نمی‌توان به‌سادگی و به‌طور دقیق مشخص کرد. درواقع هزینه تخریب ساختمان به عوامل مختلفی مانند نوع سازه، روش تخریب، ابعاد پروژه، موقعیت جغرافیایی پروژه، تعداد نیروی انسانی مورد استفاده، نرخ دستمزد روز، تجهیزات مورد استفاده و … بستگی دارد. برای مثال تخریب یک سازه قدیمی و کلنگی قطعا هزینه کم‌تری نسبت به تخریب یک سازه نسبتا مدرن و بزرگ با اسکلت بتنی دارد.

برخی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر هزینه تخریب ساختمان عبارت‌اند از:

  • نوع سازه: به‌طور کلی در مهندسی عمران سازه‌ها به سه دسته کلنگی، بتنی و فلزی تقسیم می‌شوند. به علت رفتار سازه و استحکام آن، روش و نوع تخریب هر یک از این سازه‌ها با یکدیگر متفاوت است. برای مثال تخریب سازه‌های کلنگی یا بنایی به‌سادگی و با استفاده از ابتدایی‌ترین تجهیزات نیز قابل انجام است. اما برای تخریب سازه‌های بتنی یا فلزی مدرن‌تر، شما به تجهیزات پیشرفته‌تری مانند باکت یا دستگاه هوابرش نیاز دارید. به همین خاطر نوع سازه قدیمی به‌صورت مستقیم روی هزینه تخریب ساختمان تاثیرگذار است
  • روش تخریب: انتخاب روش تخریب همواره به نوع سازه بستگی ندارد. بلکه در بسیاری از موارد انتخاب روش رابطه مستقیمی با بودجه پیمانکاران دارد. برای مثال ممکن است در برخی پروژه‌ها تخریب انفجاری هزینه بسیار کم‌تری نسبت به تخریب مکانیکی داشته باشد. از طرف دیگر باید در نظر گرفت که در همه پروژه‌ها نمی‌توان از یک روش تخریب استفاده کرد. به همین خاطر در محاسبه هزینه تخریب ساختمان حتما باید روش انتخابی را نیز در نظر گرفت
  • ابعاد پروژه: یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر هزینه تخریب ساختمان، ابعاد پروژه می‌باشد. طبیعی است که با افزایش ابعاد عملیات تخریب، هزینه آن نیز بالا برود

تخریب حرفه‌ای ساختمان را به مجموعه تهران پی گستر بسپارید

تخریب ساختمان را می‌توان یکی از پیچیده‌ترین فرایندها در پروژه‌های ساختمانی دانست که برای اجرای اصولی به تخصص و هزینه بالا نیاز دارد. از طرف دیگر، بدون تخریب اصولی نمی‌توان بسیاری از پروژه‌های ساختمانی را آغاز کرد. اگر به دنبال تخریب سازه‌های قدیمی در مناطق شمال و شمال غربی تهران هستید، به یک مجری حرفه‌ای در حوزه عملیات تخریب نیاز دارید. مجموعه تهران پی گستر سال‌هاست که خدمات تخریب ساختمان را در این مناطق تهران و همچنین شهر کرج ارائه می‌دهد. کارشناسان مجموعه ما روی انواع روش‌های تخریب تسلط بالایی داشته و تیم اجرایی ما شامل بهترین و مجرب‌ترین افراد می‌شود. برای اطلاع از هزینه‌های تخریب ساختمان توسط مجموعه تهران پی گستر، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.

سوالات متداول

هزینه تخریب ساختمان چقدر است؟

هزینه تخریب ساختما‌ن به عوامل مختلفی مانند نوع اسکلت سازه، ارتفاع، مساحت، روش تخریب، فاصله محل عملیات تا مرکز شهر و … بستگی دارد. به همین خاطر نمی‌توان به‌صورت دقیق هزینه تخریب سازه‌ها را مشخص کرد. شما می‌توانید برای برآورد هزینه عملیات تخریب، با کارشناسان تهران پی گستر تماس بگیرید.

تخریب ساختما‌ن چه مراحلی دارد؟

عملیات تخریب ساختما‌ن شامل مراحل پیمایش و بررسی سازه، از بین بردن و دفع مواد خطرناک و آلوده، برنامه‌ریزی برای شروع عملیات، رعایت موارد ایمنی، شروع عملیات و در نهایت جمع‌آوری نخاله‌ها می‌شود. این عملیات بسیار پیچیده و تخصصی است و به همین خاطر باید توسط یک مجری معتبر انجام شود.

برای تخریب ساختما‌ن باید به چه نکات ایمنی توجه کرد؟

شناسایی چاه‌های قدیمی، آموزش نکات ایمنی به پرسنل، دفع تمام مواد خطرناک و آلوده، داربست‌کشی محل عملیات، بررسی پایداری بناهای مجاور قبل و پس از تخریب، تقویت دیوارهای مشترک، تعیین محل مناسب برای دپوی نخاله‌ها و … از مهم‌ترین نکات ایمنی تخریب هستند.

تخریب ساختما‌ن باید توسط چه پیمانکاری انجام شود؟

با توجه به ریسک بالا و پیچیدگی عملیات تخریب سازه، این عملیات باید توسط یک پیمانکار باسابقه انجام شود که تعداد زیادی پروژه در این زمینه اجرا کرده است. به همین خاطر حتما به سراغ مجریانی باسابقه بروید که از مهندسان باتجربه و متخصص استفاده می‌کنند.

انواع روش‌های تخریب ساختما‌ن کدام هستند؟

از اصلی‌ترین روش‌های تخریب ساختما‌‌ن می‌توان به تخریب دستی، تخریب با پیکور، تخریب با باکت و تخریب با فک هیدرولیکی اشاره کرد. تمام روش‌های تخریب ساختما‌ن توسط مجموعه تهران پی گستر انجام می‌شوند.

بهترین روش تخریب ساختما‌ن چیست؟

انتخاب بهترین روش تخریب ساختما‌ن باید توسط مهندسان متخصص و باتجربه انجام شود. درواقع بسته به هر سازه، بهترین روش تخریب نیز متفاوت است. برای مثال امکان تخریب یک سازه بتنی چندین طبقه با دست وجود ندارد.

1- تخریب ساختمان چیست؟

قبل از شروع پروژه ساخت ،تخریب بناهای های قدیمی که در محدوده عملیاتی پروژه و در محل بنای جدید هستند ضروری است و هر اقدامی که مستلزم جدا کردن مصالح از ساختمان به منظور حذف ، نوسازی ، تعمیر، مرمت و بازسازی تمام یا قسمتی از بنا باشد و چه نیاز به انجام تخریب به دلیل آسیب های ناشی از بلایای طبیعی داشته باشید و چه نیاز به ساخت و ساز برای خانه ای جدید یا برج یا برای برچیدن سازه ای قدیمی در محوطه باز داشته باشید را تخریب میگویند
و باید با نظر کارفرما و طبق دستورات دستگاه نظارتی ایشان تخریب شوند.
به طور کلی تخریب ساختمان موجود در محل پروژه باید با نظر و تصویب قبلی کارفرما صورت گیرد و این کار باید به پیمانکار باتجربه واگذار شود.
ساختمان های مربوط به آثار باستانی از این قسمت خارج هستند و هیچ گونه دخل و تصرف در آن ها مجاز نیست و باید با کسب مجوز و زیر نظر مقامات رسمی انجام گیرند.
پیمانکاران تخریب باید دقت لازم را نسبت به اخذ مجوزهای لازم توسط کارفرما داشته باشند که بعضاً بعد از عملیات تخریب در مراجع قضایی پاسخگوی مورد غیر قانونی نباشند.
، این روند چیزی نیست که کارفرمایان آن را ساده بگیرید. در ظاهرتخریب یک عملیات بسیار ساده به نظر برسد که در آن پیمانکار فقط باید همه چیز را خراب کند،اما در عمل این فرایند پیچیده تر و خطرناک تر از این حرفها است.تخریب یک روش چالش برانگیز است که برای انجام درست آن به مهارت و تخصص زیادی نیاز است.

3- ایا ایین نامه ای جهت تخریب ساختمان وجود دارد ؟

به طور کلی ایین نامه خاصی مختص به حوزه تخریب وجود ندار اما به طور کلی میتوان از مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان که به طور کلی تاکید برایمنی و حفاظت کار در حین اجرا دارد استفاده کرد دوازدهمین مبحث از مباحث بیست و دوگانه مقررات ملی ساختمان است که از منابع مهم به شمار می رود هدف مبحث دوازده مقررات ملی ساختمان تعیین حداقل ضوابط و مقررات به منظور تامین ایمنی، بهداشت کار و حفاظت از محیط زیست هنگام اجرای عملیات ساختمانی است رعایت مفاد مبحث دوازده مقررات ملی ساختمان در انجام عملیات ساختمانی برای کلیه ساختمانهای مشمول قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان لازم، الاجرا است ریسک، ارزیابی ریسک، مدیریت ریسک و به طور کلی مدیریت ایمنی کارگاههای ساختمانی ارتقای ایمنی و بهداشت کار شاغلین کارگاههای ساختمانی ایمنی گودبرداری و تخریب رعایت حق مالکیت مجاورین کارگاه ساختمانی در موقع اجرای عملیات ساختمانی به خصوص در گودبرداری اشاره دارد

4- اگردر هنگام انتخاب پیمانکار تخریب دقت نکنیم چه اتفاقی می افتد؟

شما باید بدانید که پیمانکار تخریبی که برای این کار در نظر گرفته اید، آنچه را که برای انجام درست کار لازم است، دارد. در صورتی که نمی دانید چگونه یک نمونه خوب انتخاب کنید، در اینجا برخی از مهم ترین سوالاتی که وجود دارد را برای شما اورده ایم

5- آیا قبل از تخریب ملک می تونیم قرارداد رو با مهندس مجری فسخ کنیم؟

در صورتی قرارداد منفسخ می شود که هرکدام از شرایط زیر بر قرارداد تاثیر بگذارد 1 هر کدام از طرفین قرارداد این امکان را دارند که موجبات فسخ قرارداد را ذکر کرده و به صورت کتبی فسخ قرارداد را به طرف دیگر ابلاغ کنند 2 در صورتی که سرمایه گذار یا مالک از پیمانکارانی استفاده کند که برای اجرای عملیات اجرایی پروژه فاقد صلاحیت باشند و به این ترتیب صلاحیت پیمانکاران مورد تایید مجری ذی صلاح قرار نگرفته باشد

6- انواع روش های تخریب ساختمان در سطح تهران به چه شکل انجام میشود؟

تخریب توسط بیل مکانیکی به همراه پاکت توسط بیل مکانیکی همراه با پیکور (چکش هیدرولیکی) تخریب توسط بیل مکانیکی همراه با فک هیدرولیکی(قیچی) تخریب توسط نیرو های انسانی(به صورت دستی)تخریب توسط مینی بیل مکانیکی یا مینی لودر

7- ایا از تمام روش ها جهت تخریب بنای ساختمان های قدیمی در ایران میتوان استفاده کرد؟

هر شهر قوانین خاص خود را در مورد مجوزها و روش ها برای اجرای پروژه تخریب رادارد.در شهر تهران هم هر منطقه قوانین حدودی خود را جهت انجام یکی از روش های بالا را دارد یکی از مهمترین سؤالاتی که باید از پیمانکاران تخریب قبل ازانتخاب خدمات آنها پرسید این است که آیا آنها اشراف به نوع تخریب متناسب با قوانین منطقه را دارند

8- آیا میتوانیم خودمان بنای ساختمان قدیمی را تخریب کنیم؟

به هیچ وجه، زیرا تخریب کاران با سابقۀ طولانی که دارند انواع ساختمان های قدیمی با سازه های مختلف را تخریب کرده اند و تجربه و مهارت کافی را در این زمینه کسب کرده اند. ما به هیچ وجه نمی توانیم در زمینه ای که هیچ گونه تجربه، دانش و علمی نداریم فعالیتی داشته باشیم.

9- معرفی انواع سازه های ساختمانی جهت تخریب:

  • سازه فلزی
  • سازه بتنی
  • سازه دیوار حمال

10- معرفی انواع سقفها درساختمان جهت تخریب:

  • دال بتنی
  • تیرچه بلوک
  • تیرچه کرومیت
  • عرشه فولاد
  • وافل
  • شیروانی
  • کامپوزیت
  • پیش تنیده
  • طاق ضربی

12- تخریب ساختمان توسط بیل مکانیکی به همرا پاکت؟

در این نوع تخریب بیل مکانیکی از ساختمان های یک طبقه تا ساختمان های پنج الی شش طبقه را می تواند به همراه پاکت تخریب نماید. ابتدا دیوار و نمای ساختمان را تخریب و سپس به سمت سقف ها و دیوارهای میانی حرکت می کند. در این نوع تخریب، مهم ترین نکته ای که باید حائز اهمیت قرار بگیرد مهارت اپراتور بیل مکانیکی می باشد. زیرا اگر مهارت کافی را نداشته باشد هم می تواند خسارت سنگینی به ملک موجود و هم خسارت سنگینی به سازۀ ساختمان همسایه ها وارد نماید.

13- تخریب ساختمان توسط بیل مکانیکی به همراه قیچی؟

فک هیدرولیکی یا قیچی یکی از اصولی ترین ابزارآلاتی است که می توان در تخریب های بزرگ از آن استفاده کرد. تخریب توسط قیچی به گونه ای انجام می شود که تمام قطعات به صورت کاملاً آرام تخریب شده و کم سروصداترین نوع تخریب می باشد و هرکدام از اجزای ساختمان بعد از برش توسط قیچی، توسط بیل مکانیکی به زمین گذاشته می شود. یعنی از سقوط هرگونه اشیاء یا مصالح تا 80% جلوگیری می شود.

14- تخریب ساختمان توسط بیل مکانیکی به همراه پیکور یا چکش هیدرولیکی؟

یکی از پر استرس ترین و پر سر و صداترین روش های تخریب توسط چکش هیدرولیکی می باشد که 90% باعث نارضایتی همسایگان و عابرین پیاده خواهد شد.

15- چگونگی تخریب توسط نیروی انسانی چیست؟

یکی از اصولی ترین روش های تخریب در سطح ایران، تخریب توسط نیروی انسانی می باشد. در عملیات تخریب باید از کارگران با تجربه و با سابقه استفاده کرد و سرپرست آن ها باید نظارت کامل و دستور العمل های قابل اجرایی را به آن ها ارائه نماید. کلیه کارگران تخریب باید از کلاه ایمنی استاندارد و همچنین کفش ایمنی استاندارد استفاده نمایند و همچنین در هنگام کار کردن در ارتفاعات باید از کمربندهای ایمنی قابل اتصال به قسمتی از ساختمان باشد استفاده نمایند.

16- ایا میتوان در تخریب بنای قدیمی از مینی لودر استفاده کرد؟

در ساختمان هایی که مساحت آن ها زیاد است یا تعداد طبقات آن ها زیاد است و از توان نیروی انسانی خارج و دسترسی بیل مکانیکی کم می باشد می توان برای تخریب سقف و دیوارها از مینی لودر استفاده نمود. به صورتی که مینی لودر را توسط جرثقیل در طبقات مستقر کرده و مینی لودر شروع به تخریب سقف ها و دیواره ها می نماید. بعد از تخریب سقف ها و دیواره ها شروع به خارج کردن آوار حاصل از تخریب به طبقات پایین تر یا خارج از طبقات می کند. به این صورت که ارتفاع ساختمان کم شد در ادامه توسط بیل مکانیکی حالا به همراه پیکور یا پاکت یا فک هیدرولیکی ادامه فرایند تخریب انجام می شود.

17- ایا میتوان در تخریب بنای قدیمی از مینی بیل استفاده کرد؟

در ساختمان هایی که مساحت آن ها زیاد است و یا ارتفاع طبقات آن ها زیاد می باشد و از توانایی نیروهای انسانی یا از توانایی بیل مکانیکی جهت تخریب خارج می باشد می توان با استفاده از جرثقیل های سنگین، مینی بیل را در طبقات مستقر کرد و همانند یک مینی لودر شروع به تخریب ساختمان می کند. از مینی بیل می توان بیش تر در ساختمان هایی که نیم طبقه یا خورجینی هستند استفاده کرد.

18- انواع روش های تخریب بنای ساختمان های فلزی؟

ساختمان های فلزی را هم می توان با نیروی انسانی، و هم با فک هیدرولیکی، پیکور یا پاکت بیل مکانیکی تخریب نمود.

20- انواع روش تخریب بنای ساختمان دیوار حمال؟

یکی از پر استرس ترین، پر خطرترین و پر حاشیه ترین تخریب های ساختمان، ساختمان های بلندمرتبه می باشد که یکی از ریسک هایی که این نوع ساختمان دارند سقوط اشیاء یا سقوط مصالح ساختمانی به کوچه و خیابان یا ساختمان های مجاور است. در این نوع ساختمان دو روش اجرایی توصیه می شود:

1- روش نیروهای انسانی که تعدادی از طبقات را توسط نیروی انسانی تخریب کرد و مصالح و خاک های مازاد را از پروژه خارج کرد و در ادامه توسط بیل مکانیکی به روند اجرای تخریب ادامه داد. در روش دوم می توان با استفاده از مینی بیل یا مینی لودر ارتفاع طبقات را کم کرد و در ادامه توسط بیل مکانیکی سایز بزرگ ادامه تخریب را انجام داد.
2- راحت ترین نوع سازه ساختمان جهت تخریب، ساختمان با دیوار حمال و طاق ضربی می باشد که یکی از راحت ترین روش های آن تخریب توسط پاکت می باشد یا تخریب توسط نیروی انسانی. معمولاً ساختمان ها با دیوارهای حمال دارای دو الی سه طبقه بیش تر نمی باشند.

22- در چه شرایطی استفاده از بیل مکانیکی در تخریب ساختمان بی خطر است؟

زمانی استفاده از بیل مکانیکی در ساختمان بی خطر است که ساختمان های همسایه و ساختمان های مجاور دارای قوی یا ارتفاع لازم جهت جلوگیری از ریزش مصالح به ساختمان خود داشته باشد یا ساختمان هایی که مساحت بسیار زیادی دارند و بیل مکانیکی می تواند با استفاده از دپوی نخاله ها در زیر دستگاه تسلط کافی جهت تخریب در داخل خود ساختمان و جلوگیری از ریزش مصالح به ساختمان های اطراف را فراهم کند.

24- اثرات تخریب ساختمان بر محیط زیست چیست؟

قبل از تخریب ساختمان تمامی متریال های ساختمان باید جهت بازیافت تفکیک و از ساختمان خارج شود که بعد از تخریب ساختمان مواد پلاستیکی یا آهن آلات یا هر گونه مواد قابل بازیافتی در نخاله های ساختمانی باقی نماند زیرا این نخاله های ساختمانی در محل های دپوی طبیعی تخلیه می شوند و در بلند مدت می توانند اثرات منفی زیادی بر محیط زیست بگذارند.
مورد دوم در هنگام تخریب باید از آب فراوان جهت جلوگیری از گرد و خاک و همچنین جلوگیری از پخش شدن ریز ذرات خاک در هوا استفاده کرد.

25- انواع خطرات مالی و جانی در هنگام تخریب ساختمان چیست؟

انواع خطرات جانی را می توان سقوط افراد، ریزش آوار بر روی افراد یا سقوط آوار یا اشیاء بر روی عابرین پیاده در هنگام تخریب اشاره کرد. و انواع خطرات مالی نیز می توان به ریزش اشیاء به خیابان یا ساختمان های مجاور یا آسیب وارد شدن به ماشین آلات در حال تردد یا ماشین آلات پارک شده در خیابان اشاره کرد که رایج ترین آن ها نیز خراب شدن مصالح به داخل خانه همسایه ها یا پارکینگ همسایه ها می باشد.

29- انواع پیشنهادهای اغواکننده پیمانکاران در زمان استعلام قیمت؟

بسیاری از افراد هستند که در زمان استعلام قیمت پیشنهادهای بسیار اغواکننده ای به کارفرماها می دهند اما این افراد ورودی خود به آن پروژه را با آن قیمت ها و خروجی پروژه را با قیمتی که خودشان می دانند انجام می دهند و در حین انجام پروژه بسیاری از بخش های پروژه را یا انجام نمی دهند یا با کِلِیم و دَبه کردن های پی در پی انجام می دهند.

30- نکات مهم جهت انجام عملیات تخریب ساختمان؟

قبل از عملیات تخریب و بعد از گرفتن مجوزهای لازم و انتخاب پیمانکار ذیصلاح و قابل اعتماد، با اطلاع و همکاری مؤسسات ذیربط، جریان آب، برق، گاز و سرویس های مشابه قطع یا در صورت لزوم سالم سازی و در محدودۀ مناسب نگهداری شود. زمان قطع سرویس ها به همسایگان و ساکنین اعلام شود. اقدامات لازم برای محافظت از پیاده رو ها و معابر عمومی مجاور ساختمان مورد تخریب انجام شود و در صورت نیاز با محدود سازی آن ها با کسب اجازه از همسایگان و مراجع ذیربط با رعایت اصول ایمنی اقدامات لازم به عمل آید.

33- در هنگام عقد قرارداد تخریب ساختمان باید به چه نکاتی توجه کرد؟

  • پیمانکار سابقه و توانایی تخریب نوع سازه را داشته باشد.
  • پیمانکار رزومه قوی و قابل استعلامی داشته باشد.
  • پیمانکار پشتوانه مالی خوبی جهت پرداخت مابه التفاوت هزینه تخریب و برداشت ضایعات را داشته باشد.
  • پیمانکار توانایی پرداخت خسارت های وارده به همسایگان در صورت عدم رعایت مسایل ایمنی را داشته باشد.
  • تنطیم یک قرارداد حقوقی کاملا مرتبط

34- فکر می کنید سخت ترین جنبه بخش تخریب ساختمان چیست؟

از سخت ترین بخش های تخریب ساختمان می توان به تخریب طبقات و به خروج مصالح از طبقات بالا اشاره کرد. می توان به تخریب نما یا تخریب دیوارهای پشتی که مشرِف به حیاط همسایگان است اشاره کرد. می توان به دیوارهای جانبی که بالاتر از تراز سقفی همسایگان می باشد اشاره کرد.

35- مسئولیت های کلیدی یک پیمانکار تخریب ساختمان چیست؟

از مسئولیت های کلیدی پیمانکار می توان به مواردی اشاره کرد که قبل از اینکه عملیات تخریب شروع شود پیمانکار باید بازدید دقیقی از کلیه قسمت های ساختمان در دست تخریب به عمل آورد.
قبل از شروع کار از قطع بودن جریانات برق، گاز، آب و سایر خدمات مشابه اطمینان حاصل نماید. مناطق خطر در اطراف ساختمان را بررسی، کشف و با حصارهای لازم و علایم و خطرات و تابلوهای هشدار دهنده پوشش دهد.
مسدود بودن کلیه راه ها برای عبور و مرور افراد متفرقه به ساختمان را مسدود نماید.
با بررسی لازم از ریزش قسمت هایی از ساختمان جلوگیری نماید.
گزارش لحظه ای سرپرستان کارگران را بررسی نماید و در صورت نیاز جبهه کاری را تعویض و یا از پیشبرد کار جلوگیری یا به روند اجرایی کار سرعت ببخشد.

36- ارزیابی و برآورد مصالح مورد توجه و هزینه های تخریب ساختمان به چه شکل انجام میشود؟

پیمانکار تخریب با بررسی دقیق تعداد ستون ها و تعداد تیرهای فرعی و اصلی، سایز آهن آلات، میزان سیم های ساختمان، کابینت ها، در، پنجره و هر نوع متریالی که قابل استفاده و قابل فروش می باشد را بررسی، قیمت حدودی استوک آن ها را برآورد کرده و مابه التفاوت هزینه تخریب و سود بالاسری خود را کسر کرده و مابه التفاوت آن را به کارفرما یا پرداخت می نماید یا در صورت کم بودن متریال ساختمان کارفرما مبلغی مابه التفاوت بر ضایعات به پیمانکار باید پرداخت نماید.

37- آیا حمل نخاله مازاد بر تخریب به عهده پیمانکار تخریب می باشد؟

معمولاً پیمانکاران تخریب قیمت هایی که برای تخریب ساختمان و خروج ضایعات به کارفرما می دهند با حمل نخاله می باشد ولی بهترین راه این است که نخاله های مازاد ساختمان را به پیمانکار خاکبردار و گودبردار واگذار کنیم. چرا؟ چونکه پیمانکار تخریب اولاً تخصص خاکبرداری و گودبرداری را ندارد. دوماً هزینه های بالاسری و کمیسیون های خود را نیز در حمل این نخاله می بیند و مقرون به صرفه می باشد که عملیات حمل نخاله و عملیات خاکبرداری را توسط پیمانکار خاک انجام دهیم.

38- انواع راه های جلوگیری از کلاهبرداری افراد فاقد اعتبار؟

با تنظیم قرارداد توسط وکیلی مجرب و همچنین گرفتن چک ضمانت و چک بلاعوض و همچنین تسویه قبل از خروج متریال های ساختمان می توان از کلاهبرداری جلوگیری کرد.

39- چه مصالحی را می شود در هنگام تخریب بازیافت کرد؟

تمام مصالحی که به صورت سالم از ساختمان خارج شود اعم از تیرآهن آلات، میلگرد، چارچوب در، در، کابینت، سنگ های روشویی و هرگونه متریالی را که به صورت سالم از ساختمان خارج کرد را می توان بازیافت کرد یا فروخت.

40- از مصالح بازیافتی در هنگام در کدام بخش ساختمان جدید میشود استفاده کرد؟

تمام مصالح بازیافتی را در هنگام تخریب ساختمان می توان استفاده کرد. از تیرآهن آلات در زمان اجرای سازۀ نگهبان یا احداث سازه های اسکان برای کارگران یا تجهیز کارگاه یا ایجاد انبار یا ایجاد سرویس بهداشتی استفاده کرد و آن ها را بعد از این که ساختمان جدید به اتمام رسید فروخت.

42- چه تجهیزات جهت تخریب ساختمان توسط نیروی انسانی و به صورت دستی مورد نیاز ؟

تجهیزاتی اعم از دیلم، کلنگ، پتک، بیل، شلنگ آب به متراژ زیاد و تعداد بالا، لباس، کفش و کلاه ایمنی، کپسول گاز، کپسول هوا، سرپیک جهت برش، طناب، تیفور و از همه مهم تر انتخاب پیمانکار دارای صلاحیت.

44- تجهیزاتی را که کارفرما باید در هنگام تخریب ساختمان تامین نماید چیست؟

کارفرما می بایست جهت ایمنی ابنیه و معابر اطراف محل تخریب فاصله های مناسب را به اطلاع همسایگان با تعیین حریم و با موانع رسانده و با ایجاد داربست و حفاظ های مناسب از ریزش احتمالی مصالح یا آوار به معابر یا حیاط همسایگان مجاور جلوگیری نماید.

45- در هنگام تخریب ساختمان پاسخگویی به همسایگان به عهده کیست؟

پاسخگویی به همسایگان 100% به عهده کارفرما می باشد زیرا این کارفرماست که بعد از عملیات تخریب باز هم در محل پروژه حضور دارد و نیازمند این است که از ابتدای کار رابطه خوبی با همسایگان برقرار کند و بتواند به آرامی اعتراضات همسایگان را پاسخگو باشد.
در بسیاری از موارد دیده شده که این امر به پیمانکار موکول شده و پیمانکار رابطه دوستانه همسایگان را کاملا از بین برده .
پیمانکار مربوطه دیر یا زود بعد از اتمام کار از محل پروژه خارج میشود اما کارفرما تا زمان گرفتن پایان کار و فروش نیازمند ارتباط صمیمانه با همسایگان میباشد.

48- چه اقدامات احتیاطی ایمنی را باید انجام دهید تا مطمئن شوید که عابران و عابران در هنگام تخریب آسیب نبینند یا صدمه نبینند؟

مسدود یا محدود نمودن موقت پیاده رو ها و سایر معابر و فضاهای عمومی، برای تخلیه مصالح، وسایل و تجهیزات و یا انجام عملیات ساختمانی ممنوع است تجهیزات و مصالح ساختمانی باید در جایی قرار داده شوند که مخاطراتی برای عابران، خودروها، تاسیسات عمومی، بناها و درختان مجاور کارگاه ساختمانی به وجود نیاورند همچنین مانع دسترسی به تاسیسات و تجهیزات شهری از قبیل آب و برق و گاز، فاضلاب، شیرهای آتش نشانی و یا مانع دید علائم راهنمایی و رانندگی نشوند. مصالح، وسایل و تجهیزات فوق شب ها نیز باید به وسیله علائم درخشان و چراغ های قرمز احتیاط مشخص شوند در مواردی که نیاز به تخلیه مصالح ساختمانی در معابر عمومی یا مجاور آن باشد، باید مراقبت کافی به منظور جلوگیری از لغزش، فرو ریختن یا ریزش احتمالی آنها به عمل آید گماردن یک یا چند نگهبان با پرچم اعلام خطر در فاصله مناسب قرار دادن نرده های حفاظتی متحرک در فاصله مناسب از محوطه خطر و نصب چراغ های چشمک زن یا سایر علائم هشدار دهنده نصب علائم آگاهی دهنده و وسایل کنترل مسیر در فاصله مناسب در موارد زیر در تمام طول و عرض مجاور بنا، احداث راهروی سرپوشیده موقت در راه عبور عمومی انجام شود

51- برای به حداقل رساندن خطر سقوط نیرو های انسانی ا و همچنین به حداقل رساندن خطر سقوط مصالح از سازه های ساختمانی در حین انجام تخریب چه اقداماتی باید انجام شود؟

قبل از تخریب سقف باید راه های ورودی به طبقه زیر آن طوری مسدود گردد، که هیچ کس نتواند از آن رفت و آمد کند باید از داربست استفاده شده و به تناسب تخریب سازه از بالا به پایین، سکوی داربست نیز به تدریج پایین آورده شود، به ترتیبی که همواره محل استقرار کارگران پایین تر از نقطه بالای سازه بوده و این اختلاف ارتفاع حداقل ۵/۰ متر و حداکثر ۵/۱ متر باشد. در پایان هر نوبت کار ، قسمت های در دست تخریب نباید در شرایط ناپایداری که در برابر فشار باد یا ارتعاشات آسیب پذیر باشند رها گردند.

53- محل دپوی مصالح ومتریال های ساختمان در زمان تخریب کجا باید باشد

مصالح و ضایعات ناشی از تخریب نباید روی کف طبقات به صورتی انباشته شوند که از ظرفیت باربری مجاز کف طبقه مربوط بیشتر باشد. به علاوه باید از وارد شدن فشارهای ناشی از انبار شدن مصالح و ضایعات به دیوارها نیز جلوگیری شود. مصالح و ضایعات ناشی از تخریب نباید به نحوی انباشته شوند که برای ساختمان های مجاور و یا معابر عمومی ایجاد مزاحمت و خطر نمایند. این مواد باید در محل داخلی ساختمان دپو و در فواصل مناسب بارگیری و به محل های مجاز حمل گردند.