گود برداری

  1. Home
  2. /
  3. خدمات شرکت
  4. /
  5. گود برداری

گودبرداری ساختمان؛ از مهم‌ترین و پیچیده‌ترین انواع عملیات خاکی

یکی از اولین فعالیت‌های عمرانی برای ساخت سازه‌های جدید، گودبرداری است. این عملیات را می‌توان یکی از پیچیده‌ترین، حساس‌ترین و خطرناک‌ترین انواع عملیات مهندسی دانست که باید با توسط یک مجری کاملا متخصص و مجرب انجام شود. گودبرداری ساختمان عموما با هدف احداث یک سازه جدید انجام می‌شود. در برخی موارد در محل پروژه یک سازه قدیمی وجود داشته که در این صورت به تخریب ساختمان نیاز است و در غیر این صورت تنها باید عملیات حفاری و خاکبرداری را در کنار گودبرداری انجام داد. برخی گودبرداری‌ها بسیار عمیق بوده و برخی دیگر سطحی هستند. در این صفحه از وب‌سایت مجموعه تهران پی گستر، با تمام نکات مربوط به این عملیات پیچیده مهندسی آشنا می‌شویم.

گودبرداری ساختمان چیست و چه مراحلی دارد؟

به هر نوع عملیات عمرانی که طی آن با هدف ساخت سازه جدید، حفاری و خاکبرداری از سطح زمین انجام شود، گودبرداری ساختمان می‌گویند. در برخی موارد، به این عملیات، عملیات پی‌کنی نیز گفته می‌شود. چرا که عموما هدف از گودبرداری، ایجاد عمق و بستر مناسب برای ساخت پی ساختمان است. باید اشاره کرد که این عملیات باید تحت نظر مهندسین ناظر و مسئول فنی خاکبرداری و حفاری انجام شود. چرا که کوچک‌ترین خطا در محاسبات و اجرای عملیات می‌تواند منجر به بروز خسارات مالی و جانی جبران‌ناپذیری شود. در ادامه با مراحل گودبرداری ساختمان آشنا می‌شویم.

برنامه‌ریزی، دریافت مجوزها و رعایت نکات ایمنی

قبل از این که عملیات گودبرداری ساختمان شروع شود، مجری باید برخی اقدامات اولیه را انجام دهد. برای مثال یکی از اقدامات مهم در این زمینه، برنامه‌ریزی برای شروع، انجام و پایان عملیات گودبرداری است. چرا که این عملیات نباید مدت زیادی طول بکشد و گود ساختمان باید در سریع‌ترین زمان ممکن بسته شود. از طرف دیگر دریافت مجوزهای لازم با طرح نقشه و انتخاب روش گودبرداری نیز باید انجام شود. رعایت نکات ایمنی قبل از شروع گودبرداری مانند بررسی انشعابات و تاسیسات زیرزمینی نیز یکی دیگر از اقدامات اولیه برای شروع عملیات گودبرداری است.

مشخص کردن ابعاد گود

بعد از انجام اقدامات اولیه، حال نوبت آن است که عملیات گودبرداری وارد یک فاز جدید شود. در این مرحله و بعد از طرح نقشه گودبرداری توسط عوامل اجرایی و مهندسی، محدوده گودبرداری باید با استفاده از گچ‌ریزی مشخص شود. این کار از این جهت اهمیت دارد که در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی، زمین‌های مجاور خالی بوده و با انجام این کار می‌توان از ورود فونداسیون به ملک مجاور جلوگیری کرد. این کار علاوه‌بر داشتن مشکلات حقوقی، باعث افزایش زمان و هزینه عملیات نیز خواهد شد. گچ‌ریزی برای مشخص کردن جانمایی گودبرداری باید توسط عوامل فنی و مطابق با نقشه انجام شود.

مشخص کردن تراز کف گود و تراز صفر – صفر

هدف از گودبرداری، رسیدن به یک تراز مشخص برای پی‌ریزی ساختمان است. به همین خاطر تعیین تراز کف گود و تراز صفر – صفر یکی از مهم‌ترین مراحل اجرای این عملیات است. در بسیاری از پروژه‌ها، مجریان به این مرحله اهمیت نمی‌دهند و این کار باعث گودبرداری بیشتر یا کم‌تر از تراز مشخص شده در نقشه‌ها می‌شود. در نتیجه این امر باید هزینه و زمان بیشتری را صرف پر کردن یا برداشت مجدد گود کرد که با خطراتی نیز برای دیواره گود همراه است. از طرف دیگر نرسیدن به تراز مشخص می‌تواند باعث بازماندن بیشتر از حد مجاز گود شود که مشکلاتی مانند بارش باران و هوازدگی همراه دارد. با تعیین تراز صفر – صفر در این مرحله، تا اتمام کار تمام ترازهای ارتفاعی با این تراز سنجیده می‌شوند و مشکلی به وجود نخواهد آمد.

تدوین طرح زهکشی گود

در بسیاری از مناطق، گودبرداری‌های عمیق باعث نشت آب از کف یا دیواره‌های گود می‌شود. به همین خاطر باید در این مرحله شما طرحی زهکشی مناسبی را برای خارج کردن آب از گود در نظر بگیرید. این مرحله شاید در ظاهر ساده به نظر برسد. اما برای اجرای صحیح عملیات گودبرداری ساختمان بسیار ضروری است.

بررسی وجود قنات در محل گود

در بسیاری از محله‌های قدیمی، امکان وجود قنات در بستر پروژه وجود دارد. برخی از این قنات‌ها فصلی بوده و برخی دیگر دائمی هستند. قبل از شروع گودبرداری باید وجود این قنات‌ها با انجام تحقیقات محلی یا بررسی پروژه‌های اجرا شده در اطراف بررسی شود. همچنین می‌توانید برای این کار به واحد قنوات شهرداری منطقه مراجعه کنید. در صورت وجود قنات، باید نسبت به احیا آن و همچنین جلوگیری از پر شدن مجدد اقدام کرد. پر کردن قنات به‌هیچ‌عنوان یک راه حل مناسب برای برخورد با این مشکل نیست و در آینده می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری را به سازه وارد کند.

طراحی سازه نگهبان

اجرای سازه نگهبان در بسیاری از پروژه‌های ساختمان در زمان گودبرداری الزامی است. درواقع اگر عمق گودبرداری از حد مجاز بیشتر شود، طراحی و اجرای سازه نگهبان ضروری خواهد بود. به‌طور کلی پروژه‌هایی با شرایط زیر، قطعا به اجرای سازه نگهبان در زمان گودبرداری نیاز دارند:

  • مجاور بودن گود با سازه‌های بدون اسکلت یا ساختمان‌هایی با مصالح بنایی (کلنگی)
  • بالا بودن عمق گود، به‌خصوص در پروژه‌هایی که عمق گود از عمق فونداسیون سازه مجاور بیشتر می‌شود
  • قرارگیری تاسیسات شهری در لبه گود
  • گودبرداری در زمین‌هایی با خاک دستی و سست
  • وجود دیوار یا فونداسیون مشترک بین پلاک مجاور

اقدام برای گودبرداری ساختمان

بعد از طی کردن تمام مراحل عنوان شده، نوبت به اقدام برای گودبرداری ساختمان می‌رسد. البته باید اشاره کرد که اجرای این عملیات باید با برنامه‌ریزی کاملا دقیق انجام شود. چرا که باز ماندن گود بیشتر از زمان مجاز، می‌تواند باعث هوازدگی خاک و در نتیجه ریزش دیوار گود شود. به همین خاطر باید یک برنامه‌ریزی مدون و دقیق داشته باشیم تا از بازماندن بیش از حد مجاز گود جلوگیری شود.

تنوع روش‌های گودبرداری ساختمان بسیار بالاست

به‌طور کلی گودبرداری با حفاری و خاکبرداری انجام می‌شود. اما باید گفت که برای پایدار کردن دیواره گود در زمان اجرای این عملیات از تکنیک‌های مختلفی استفاده می‌شود. از جمله این تکنیک‌ها می‌توان به نیلینگ، تاپ داون، مهار متقابل و خرپایی اشاره کرد. هر یک از این تکنیک‌ها الزامات، مزایا و معایب خود را دارند و بسته به پروژه، باید از یک تکنیک مناسب استفاده کرد. در ادامه با هر یک از این تکنیک‌های مورد استفاده در گودبرداری ساختمان آشنا می‌شویم.

گودبرداری به روش نیلینگ

یکی از تکنیک‌های اصلی برای پایدارسازی گودها، روش نیلینگ یا میخ‌کوبی است. طی این روش، از میلگردهای فولادی با قطر 28 تا 40 میلی‌متر برای مسلح کردن خاک استفاده می‌شود. همچنین باید اشاره کرد که در این روش میلگردها فاصله‌ای برابر با 2 متر با یکدیگر دارند. همچنین زاویه آن‌ها نسبت به افق نیز بین 10 تا 20 درجه است. با استفاده از گودبرداری به روش نیلینگ، یک مقطع مسلح در خاک ایجاد شده که مقاومت بسیار بالایی دارد و در نتیجه از ریزش دیواره گود جلوگیری می‌کند. از مهم‌ترین مزایای نیلینگ می‌توان به اقتصادی بودن و جدید بودن آن اشاره کرد. همچنین برای اجرای این روش به ماشین‌آلات سنگین و خاصی نیاز نیست.

گودبرداری به روش تاپ داون

یکی دیگر از روش‌های گودبرداری، گودبرداری به روش تاپ داون، تاپ دان یا بالا – پایین است. در این روش، ساختمان از بالا به سمت پایین ساخته می‌شود و به همین خاطر به آن روش بالا – پایین می‌گویند. برای اجرای این روش باید در بخش‌هایی از زمین برای نصب ستون‌های ساختمان حفاری انجام داد. از مهم‌ترین مزایای این روش می‌توان به سرعت بسیار بالای اجرای پروژه اشاره کرد. چرا که می‌توانید ساخت سازه را به‌صورت همزمان در سطح زیرین و بالای همکف آغاز کنید. اما این روش در گودبرداری‌های عمیق هزینه بالایی دارد که یکی از معایب اصلی آن به‌شمار می‌آید.

گودبرداری به روش مهار متقابل

در گودهایی با عرض و عمق کم، از گودبرداری به روش مهار متقابل برای جلوگیری از تغییر مکان‌های جانبی استفاده می‌شود. درواقع اگر عرض گود حداکثر 10 متر باشد، می‌توان از این روش استفاده کرد. مهم‌ترین مزیت این روش گودبرداری ساختمان، امکان استفاده مجدد از پروفیل‌های مورد استفاده برای مهار متقابل است. از طرف دیگر این روش برای گود‌های عریض محدودیت اجرا دارد که از اصلی‌ترین معایب آن به‌شمار می‌آید.

گودبرداری به روش خرپایی

گودبرداری به روش خرپایی یکی دیگر از تکنیک‌های مهار دیواره‌های گود است. این تکنیک برای پروژه‌های داخل شهر بسیار مناسب است. چرا که هزینه اجرای بسیار پایینی دارد و برای اجرای آن به ماشین‌آلات پیشرفته یا نیروی کار تخصصی نیاز نخواهید داشت. از مهم‌ترین مزایای این روش می‌توان به امکان استفاده مجدد از برخی خرپاها و عدم نیاز به دستگاه‌های خاص اشاره کرد. معایب این روش نیز شامل سرعت نسبتا پایین اجرا، هزینه اجرای بالا در گودهای عمیق و ایجاد محدودیت برای خاکبرداری در گودهایی با عرض کم می‌شود.

نکات ایمنی بسیار مهم در زمان گودبرداری ساختمان

اولین و مهم‌ترین نکته ایمنی در زمان گودبرداری، بررسی شرایط و ویژگی‌های مکانیکی خاک قبل از شروع عملیات است. شما باید خاک بستر پروژه را برای بررسی پارامترهای مختلف به آزمایشگاه داده و سپس مطابق با نتیجه به دست آمده، روش و نکات ایمنی برای گودبرداری را در نظر بگیرید. باید اشاره کرد که تهیه یک نقشه گودبرداری اصولی در این زمینه اهمیت بسیار زیادی دارد. این نقشه نیز باید مطابق با گزارش مکانیک خاک و همچنین نظر مشاور ژئوتکنیک پروژه تدوین گردد. برگزاری یک جلسه قبل از شروع عملیات گودبرداری با مهندسین ناظر، مجری طرح، مسئول اجرای سازه نگهبان و مسئول فنی خاکبرداری نیز یکی دیگر از نکات ایمنی بسیار مهم قبل از شروع عملیات گودبرداری ساختمان است.

از دیگر نکات ایمنی مهم قبل از شروع گودبرداری می‌توان به بررسی انشعابات آب، برق و گاز در محل پروژه، تامین ایمنی محیطی با نصب داربست فلزی و توری، بررسی اتصال به ساختمان‌های مجاور و دیوارهای مرزی، انتخاب روش تخریب با نظر مهندس ناظر و … اشاره کرد. نصب تابلوی هشداردهنده در محل کارگاه نیز می‌تواند از بروز خطرات بسیار زیادی در زمان گودبرداری جلوگیری کند.

باید اشاره کرد که تمام کارکنان در زمان گودبرداری باید از کلاه ایمنی و کفش مخصوص استفاده کنند. همچنین در صورت بیشتر شدن عمق گود پروژه شما از عمق پی ساختمان مجاور، باید این موضوع به اطلاع مالکین آن ساختمان رسانده شود. به‌طور کلی به دلیل عدم وجود نور کافی، بهتر است که گودبرداری در طی روز انجام شود. همچنین اگر در زمان گودبرداری با خاکی تیره‌تر از خاک دیگر قسمت‌ها روبه‌رو شدید، باید بدانید که احتمال وجود چاه فاضلاب یا منابع آب در این قسمت وجود دارد.

هزینه گودبرداری ساختمان چقدر است؟

تعیین هزینه گودبرداری ساختمان برای بسیار از کارفرمایان اهمیت بسیار بالایی دارد. اما باید گفت که امکان تعیین دقیق هزینه این عملیات ممکن نیست. چرا که پارامترهای زیادی می‌توانند روی هزینه نهایی تاثیر بگذارند. برای مثال، ابعاد پروژه یکی از مهم‌ترین پارامترهای تاثیرگذار بر هزینه عملیات گودبرداری است که برای هر یک از پروژه‌ها مقدار متفاوتی دارد. از طرف دیگر، منطقه جغرافیایی نیز می‌تواند روی هزینه اجرای این عملیات تاثیرگذار باشد. در مناطق کوهستانی که بستر سنگی است، باید از تجهیزات سنگین‌تر و پیشرفته‌تری برای گودبرداری ساختمان استفاده کرد.

نباید فراموش کرد که هزینه عملیات گودبرداری تا زمانی مهم است که شما ایمنی و سرعت کار را نیز در نظر بگیرید. برای مثال، برخی مجریان این عملیات هزینه کم‌تری دریافت می‌کنند. اما برای انجام این کار به سراغ ماشین‌آلات فرسوده می‌روند و در نتیجه سرعت اجرای عملیات بیشتر می‌شود. از طرف دیگر باید اشاره کرد که این مجریان اهمیت زیادی به نکات ایمنی نداده و ممکن است این کار باعث ایجاد هزینه‌های اضافی و همچنین ریسک‌های غیر ضروری شود. انواع عوامل تاثیرگذار بر هزینه عملیات گودبرداری را بررسی می‌کنیم.

حجم عملیات خاکبرداری و عمق گود

قطعا هرچه حجم عملیات گودبرداری بیشتر باشد، با خاکبرداری و حفاری وسیع‌تر و طولانی‌تر طرف هستیم. به همین خاطر هزینه اجرای عملیات بیشتر می‌شود. به‌طور کلی اصلی‌ترین پارامتر تاثیرگذار در هزینه عملیات گودبرداری، هزینه اجاره ماشین‌آلات و نیروی کار است. بنابراین با افزایش حجم عملیات، باید از نیروی انسانی و ماشین‌آلات بیشتری در مدت‌زمان بیشتر استفاده کرد. در نتیجه این امر، قطعا هزینه‌های عملیاتی شما افزایش پیدا می‌کند. چرا که اجاره ماشین‌آلات حفاری و خاکبرداری به‌صورت ساعتی و روزانه است. از طرف دیگر دستمزد نیروی انسانی نیز به‌صورت روزمزد محاسبه می‌شود.

نکته بسیار مهم در این زمینه، انتخاب یک روش مناسب برای گودبرداری ساختمان است. شما باید به سراغ روشی بروید که از طریق آن بتوان گودبرداری را در سریع‌ترین زمان ممکن انجام داد. هرچه این عملیات کم‌تر طول بکشد، شما باید هزینه کم‌تری برای اجاره ماشین‌آلات و دستمزد نیروی انسانی پرداخت کنید.

نیاز به مقاوم‌سازی ساختمان‌های کناری

در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی، سازه‌های مجاور از مقاومت بالایی برخوردار نبوده و یا این که فرسوده هستند. گودبرداری‌های عمیق می‌تواند ایمنی این سازه‌ها را با خطر جدی مواجه کند. به همین خاطر باید نسبت به مقاوم‌سازی سازه‌های مجاور در زمان گودبرداری اقدام کرد. این کار می‌تواند هزینه‌‌های اجرای عملیات گودبرداری را به‌شدت افزایش دهد. البته باید اشاره کرد که امکان این وجود ندارد که شما سازه‌های مجاور را در شرایط خاص مقاوم‌سازی نکنید. چرا که عدم انجام این کار می‌تواند هزینه بسیار بیشتری را روی دوش شما بگذارد. به همین خاطر هزینه مقاوم‌سازی سازه‌های مجاور در زمان گودبرداری هزینه‌ای است که شما مجبور به پرداخت آن هستید و امکان صرفه‌جویی در آن وجود ندارد.

فاصله محل پروژه با نقطه تخلیه نخاله

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر هزینه اجرای عملیات گودبرداری، فاصله محل پروژه تا نقطه تخلیه نخاله است. همان‌طور که می‌دانید در گودبرداری‌های عمیق، حجم زیادی از خاک استخراج می‌شود که سازنده باید آن را در یک محل مناسب دپو یا تخلیه کند. بخشی از خاک استخراج شده در محل پروژه برای پر کردن فونداسیون یا تراز کردن بستر پروژه استفاده می‌شود. اما نباید فراموش کرد که مقدار زیادی از این خاک باید به نقطه‌ای خارج از محل سایت انتقال داده شود.

حال باید گفت که هرچه فاصله نقطه تخلیه نخاله‌ها از محل سایت بیشتر باشد، شما باید هزینه بیشتری برای انتقال نخاله‌ها پرداخت کنید. چرا که برای این کار به تعداد بیشتری کامیون نیاز است و این کار طی مدت‌زمان بسیار بیشتری انجام خواهد شد. بهترین راهکار برای کاهش این هزینه، استفاده حداکثری از خاک استخراج شده در پروژه است. اما در بسیاری از پروژه‌ها، امکان استفاده از تمام خاک استخراج شده در نتیجه گودبرداری وجود ندارد و شما چاره‌ای جز پرداخت این هزینه ندارید. همچنین می‌توانید به سراغ محلی برای تخلیه نخاله بروید که کم‌ترین فاصله را تا محل سایت شما داشته باشد.

برای گودبرداری ساختمان از خدمات چه مجموعه‌ای استفاده کنیم؟

بسیاری از کارفرمایان به دنبال یک مجموعه مناسب برای اجرای عملیات گودبرداری ساختمان هستند. اما از میان ده‌ها مجموعه فعال در این حوزه، باید به سراغ کدام مجموعه رفت که خدمات مناسبی ارائه می‌دهد؟ به‌طور کلی باید چگونه معتبر بودن یک مجموعه فعال در حوزه خدمات گودبرداری ساختمان را تشخیص داد؟ در ادامه با ویژگی‌های اصلی یک مجموعه مناسب برای انجام عملیات گودبرداری ساختمان آشنا می‌شویم:

  • سابقه اجرایی مناسب: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های مجری عملیات گودبرداری، سابقه اجرایی مناسب است. همان‌طور که می‌دانید، گودبرداری یکی از حساس‌ترین و پیچیده‌ترین فرایندها در حوزه مهندسی است که باید با دقت زیادی انجام شود. به‌خصوص در پروژه‌های بزرگ که عمق گود به ده‌ها متر می‌رسد. به همین خاطر مجموعه انتخابی شما باید تجربه بالایی در اجرای عملیات گودبرداری پروژه‌های بزرگ و کوچک داشته باشد. برای مثال شرکت تهران پی گستر تا به حال ده‌ها عملیات گودبرداری را در نقاط مختلف شمال و شمال غرب تهران با موفقیت به پایان رسانده است
  • تیم اجرایی حرفه‌ای و مجرب: گودبرداری مراحل مختلفی دارد که برای هر یک از آن‌ها به یک تیم اجرایی حرفه‌ای نیاز است. به همین خاطر مجموعه مورد نظر شما برای اجرای عملیات خاکبرداری باید یک یا چند تیم اجرایی حرفه‌ای، آموزش دیده و مجرب داشته باشد. اعضای این تیم باید تمام آموزش‌های لازم را دیده باشند و بتوانند در شرایط حساس، تصمیمات درست را اتخاذ کنند
  • اجرای گودبرداری با بیشترین ایمنی: در ساخت‌وساز و به‌خصوص گودبرداری ساختمان، ایمنی همیشه حرف اول را می‌زند. چرا که کوچک‌ترین اشتباه می‌تواند باعث بروز خسارات مالی و جانی بسیار سنگینی شود. به همین خاطر شما باید گودبرداری را به مجموعه‌ای بسپارید که با رعایت نکات ایمنی مانند طراحی سازه نگهبان یا بررسی دقیق شرایط خاک و سازه‌های مجاور، هزینه اجرای پروژه شما را کاهش می‌دهد

روش­ های مرسوم گوبرداری و پایدارسازی 

از آنجایی که همواره در پروژه‌های با گودبرداری عمیق، احتمال خطر ریزش دیواره گود وجود دارد، بررسی و شناخت دقیق لایه‌های خاک، طراحی و اجرای سازه نگهبان در گودبرداری، اهمیت بسیار زیادی داشته و گاهی زمان زیادی صرف مطالعات ژئوتکنیک و طراحی سازه نگهبان می‌گردد. بر اساس دانش مهندسی و بررسی‌های انجام شده یکی از روش‌های زیر یا ترکیبی از آنها برای پایدارسازی گودها تعیین می‌شود:

  • روش سازه نگهبان خرپایی (Truss Retaining Structures)
  • روش مهار فشاری (مهار متقابل) دیواره‌های گود (Strut)
  • روش میخ کوبی دیواره‌های گود (Nailing)
  • روش دوخت به پشت یا مهار کششی دیواره‌های گود
  • دیوار دیافراگمی
  • دیوار برلنی
  • روش سپرکوبی
  • روش اجرای شمع
  • روش ساخت از بالا به پایین

چگونگی برآورد هزینه ی خاکبرداری

در سال های گذشته با پیچیده تر و عمیق تر شدن عملیات های گودبرداری در سطح تهران، یکی از اصلی ترین سوالات ساختمان سازان، چگونگی برآورد هزینه ی خاکبرداری در سطح تهران می باشد.

عوامل مؤثر در هزینه ی خاکبرداری

هزینه ی خاکبرداری به عوامل متعددی بستگی دارد که در ذیل به برخی از آن ها اشاره شده است:

  • روش های اجرای پایدارسازی
  • روش های اجرای عملیات های گودبرداری
  • مدت زمان اجرای عملیات پایدارسازی
  • مساحت زمین
  • عمق نهایی پروژه
  • تعطیلی
  • جلوگیری از جانب ارگان های دولتی و…

معمولاً کارفرما و بنّا به خواست خود و روش پایدارسازی که می خواهند انجام دهند، پیمانکار هایی که صلاحیت انجام عملیات خاکبرداری پروژه را داشته باشند دعوت به مناقصه و استعلام گیری می نمایند.
همان طور که داشتن دانش فنی کافی و مدیریت اصولی و صحیح در تمامی ابعاد و مراحل ساختمان، از تولید مصالح و قطعات مصرفی، مطالعات، طراحی و اجرای بناهای اصلی و فرعی جهت احداث یک ساختمان خوب دارای اهمیت است، انتخاب یک پیمانکار جهت انجام عملیات خاکبرداری و گودبرداری نیز بسیار حائز اهمیت می باشد، زیرا از مشکلاتی که در صورت عدم انتخاب پیمانکار دارای صلاحیت ایجاد می شود می توان به آسیب رسیدن به زمان، پول و آسودگی خاطر، درگیری با همسایگان، درگیری با ارگان‌ها، انواع حوادث اجرایی، هزینه ی نگهداری اسکلت در انبار یا در نهایت به تاخیر افتادن تحویل نهایی پروژه به کارفرما یا خریداران پروژه اشاره کرد.
از آثار منفی آن می توان به آسیب رسیدن به اعتبار مهندسی و زیر سوال رفتن رسالت شغلی مهندسان و سازندگان اشاره کرد و این سوال ایجاد خواهد شد که آیا نمی‌توانستید پیمانکار دارای صلاحیت و واجد شرایطی انتخاب کنید؟!
از نکات کلیدی که کارفرما باید به آن دقت کند انتخاب پیمانکاری است که صلاحیت لازم جهت انجام پروژه را داشته باشد و صرفاً فقط به خاطر قیمت پایین وارد پروژه نشده باشد، زیرا پیمانکاری که قیمت بسیار پایینی داشته باشد بعد از ورود به پروژه و انجام بخشی از مرحله خاکبرداری به دلیل به صرفه نبودن قیمت استعلامی، شروع به گلایه های متعدد به دلایل مختلفی خواهد کرد.
لازم به ذکر است پیمانکاری که صلاحیت کافی و ماشین آلات مورد نیاز را داشته باشد، همیشه قیمت مناسب را ارائه می دهد، نه پایین ترین یا بالاترین قیمت را.

چگونه پیمانکار خاطی را بدون دردسر و تعطیلی پروژه از کارگاه و مجموعه خارج کنیم؟

در صورتی که پیمانکار اشتباهی را انتخاب کردید و این پیمانکار به درستی کار خود را انجام نمی داد با توجه به تجربه ای که دارم بهترین شیوه ای که می توان با این موضوع برخورد کرد این است که در ابتدا راه مناسبی برای ارزیابی عملکرد پیمانکار داشته باشید که بر اساس آن بتوانید در فواصل زمانی مشخص با افراد مجموعه خود درباره عملکرد پیمانکار صحبت کنید.
اگر عملکرد پیمانکار به گونه ای نیست که مطلوب پروژه باشد، خیلی واضح درباره این موضوع با ایشان صحبت کنید. به پیمانکار مورد نظر توضیح دهید که نقاط ضعفی دارد و کارش را بدون اشتباه انجام نمی دهد. او را متوجه این موضوع کنید زیرا هر کسی نمی تواند خود پی ببرد که وظایفش را آن طور که باید خوب انجام بدهد.
بسیاری از پیمانکاران به دلیل اینکه قیمت بسیار پایینی دارند، پس از گذشت مدتی از شروع پروژه، به انجام کارهای اشتباهی می پردازند که هزینه های بالاسری خود را کم یا به کارفرما تحمیل کنند.

روش های استعلام قیمت خاکبرداری

اولین روش استعلام گرفتن از طریق مناقصه گذاشتن پروژه می باشد.

مفهوم مناقصه

وقتی سازمان عمومی ای به دنبال خدمت خاصی است و می خواهد دیگران کاری برای او انجام دهند، این که چه کسی این کار را انجام دهد را مورد رقابت و مسابقه می گذارد و به اشخاص حقوقی که پیشنهاد می کنند این کار را با کمترین هزینه و بهترین کیفیت انجام می دهند، قرارداد می بندد. به این روند مناقصه می گویند. چندین پیشنهاد کننده وارد مسابقه و رقابت می شوند. پیشنهاد کننده ای که توانست متقاضی آن خدمات را مجاب کند، برنده مناقصه می شود.

دومین روش از طریق دعوت پیمانکاران به محل پروژه و شرح مسئولیت و خواسته های کارفرما به صورت مکتوب به پیمانکار و تشریح روش اجرا و پایدارسازی می‌باشد.
سومین روش استعلام، قیمت گرفتن از طریق پیش فاکتور و پیشنهاد پیمانکار با فرم استعلام بهای خدمات می باشد.

هزینه ی خاکبرداری در گودهای عمیق به چه شکل محاسبه می شود؟

در گودهایی با عمق زیاد، به چند روش اعم از آیتمی و سرویسی، آیتمی و مترمکعبی، مترمکعبی و کنترات می‌توان برآورد هزینه کرد که بنا به نوع و روش گودبرداری و همچنین سلیقه کارفرما می توان از پیمانکار درخواست کرد که با یکی از روش های بالا برآورد هزینه نماید.
در هر یک از روش های برآورد؛ هزینه ی خاکبرداری، هزینه ی کامیون، هزینه ی بیل جهت بارگیری، هزینه ی بیل دوم و سوم، هزینه ی بیل دکل بلند، هزینه ی بوم خشک، هزینه ی کمرشکن جهت حمل ماشین الات، هزینه ی جرثقیل جهت بیرون کشیدن بیل مکانیکی بعد از اتمام کار از داخل گود، حق الزحمه پیمانکار و سود بالاسری ماشین الات محاسبه می گردد.
اما باید خاطرنشان کرد که برای مقرون به صرفه بودن هر یک از روش های بالا می بایست پیمانکاری را انتخاب کرد که تمامی ماشین آلات (مطابق با سند مالکیت) متعلق به مجموعه خودش باشد، زیرا در این صورت دیگر هزینه ی بالاسری بر روی دستگاه ها لحاظ نخواهد شد، و حق الزحمه پیمانکاری بسیار مناسب تر یا در بسیاری از موارد حذف خواهد گردید.

هزینه ی جمع آوری رمپ به عهده کارفرما می باشد یا پیمانکار؟

هزینه ی جمع آوری رمپ و نیاز به استفاده از دستگاه های اضافه در هر یک از روش های بالا، مجزا و طبق توافق بین کارفرما و پیمانکار و قرارداد فی مابین می باشد، اما به صورت کلی در روش های کنترات و مترمکعب، پیمانکار می بایست هزینه ها را دیده باشد و در روش های آیتمی ـ سرویسی و آیتمی ـ مترمکعبی به عهده کارفرما خواهد بود.

برای جمع کردن رمپ از چه ماشین آلات و با چه قیمت هایی باید استفاده کنیم که هزینه پروژه کمتر شود؟

سلسله مراتب استفاده از ماشین الات در گودبرداری های عمیق بدین شکل می باشد که در ابتدا از یک بیل جهت بارگیری استفاده می شود و به تدریج با خارج شدن خاک از محل پروژه می بایست از سمت درب وردی کامیون و خط پروژه، عملیات خاکبرداری را شیب دار انجام داد، به شکلی که کامیون ها به سمت عمق گود حرکت کنند و تا آنجایی که شیب مجاز خروج کامیون ها و همچنین توان بارگیری بیل مکانیکی حفظ شود، می توان با استفاده از رمپ، عمق پروژه را بیش تر حفاری نمود، اما باید خاطر نشان کرد که درصد میزان شیب و همچنین دپو خاک در ارتفاع برای بارگیری، رابطه مستقیمی به تسلط و مهارت پیمانکار دارد.
بعد از این مرحله می بایست شروع به بارگیری رمپ موجود در محوطه پروژه تا خط مرزی پروژه نمود، سپس از بیل دوم استاندارد بر روی تراز صفر و از یک بیل دکل استاندارد دیگر در داخل محل گود برداری استفاده نمود و بعد از بارگیری و بالا رفتن عمق بیش تر پروژه، بیل دکل استاندارد از پروژه خارج شده و بیل دکل بلند به محل پروژه وارد خواهد شود و در مرحله نهایی، دکل بلند جای خود را به جرثقیل بوم خشک خواهد داد.

اجرای گودبرداری ساختمان به‌صورت حرفه‌ای توسط تهران پی گستر

عملیات گودبرداری ساختمان در پروژه‌های بزرگ بسیار پیچیده و تخصصی است. این عملیات نباید مدت زیادی طول بکشد، چرا که باز ماندن گود می‌تواند خطرات زیادی داشته باشد. به همین خاطر گودبرداری باید در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شده و سپس مراحل ساخت سازه شروع شود. همچنین در گودبرداری رعایت نکات ایمنی مانند طراحی سازه نگهبان، بررسی وجود قنات، رود خشک‌شده در بستر، نوع خاک، مقاومت سازه‌های جانبی و … اهمیت بسیار بالایی دارند.

شما می‌توانید از صفر تا صد عملیات گودبرداری ساختمان خود را به مجموعه تهران پی گستر بسپارید. مجموعه ما از تیم‌های اجرایی و مهندسی بسیار حرفه‌ای، مجرب و متخصص برخوردار است. به همین خاطر عملیات گودبرداری شما در سریع‌ترین زمان ممکن و با بیشترین ایمنی انجام خواهد شد. باید اشاره کرد که شما در مناطق شمال و شمال غرب تهران می‌توانید از خدمات تهران پی گستر استفاده کنید. همچنین مجموعه ما به‌صورت محدود در مناطق اصلی شهر کرج نیز فعالیت می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر و اطلاع از هزینه‌ها و شرایط گودبرداری ساختمان توسط مجموعه ما، تنها کافی است با کارشناسان تهران پی گستر تماس بگیرید.

سوالات متداول

حداکثر عمق گودبرداری بدون سازه نگهبان چقدر است؟

به‌طور کلی بسته به نوع خاک مانند دج، سفت، متوسط، ماسه‌ای و سست و دستی، حداکثر عمق گودبرداری بدون اجرای سازه نگهبان متفاوت است. اما باید گفت که به دلیل افزایش ایمنی و جلوگیری از بروز خسارات مالی و جانی، بهتر است که بدون توجه به حداکثر عمق گود، سازه نگهبان اجرا شود.

فرمول محاسبه گودبرداری ساختمان چیست؟

فرمول‌های مختلفی برای محاسبه انواع پارامترهای گودبرداری ساختمان وجود دارند. برای مثال فرمول عمق گودبرداری برابر با ضخامت کف‌سازی + ضخامت 10 سانتی‌متری بتن مگر + ضخامت شالوده است. البته محاسبه تمام پارامترهای گودبرداری بسیار پیچیده بوده و باید توسط تیم مهندسی انجام شود.

مراحل گودبرداری کدام هستند؟

مراحل گودبرداری به ترتیب شامل تعیین ابعاد گود، تعیین تراز کف گود و تراز صفر – صفر، طراحی زهکشی، طراحی سازه نگهبان و برخی مراحل ساده‌تر دیگر می‌شود.

تخریب و گودبرداری ساختمان باید توسط چه مجموعه‌ای انجام شود؟

مجری عملیات گودبرداری باید سابقه اجرایی مناسب و تیم اجرایی حرفه‌ای داشته باشد. همچنین رعایت نکات ایمنی در اجرای عملیات خاکبرداری نیز از دیگر ویژگی‌های مهم یک مجموعه معتبر در این حوزه به‌شمار می‌آید.

هزینه گودبرداری ساختمان به چه عواملی بستگی دارد؟

از مهم‌ترین عوامل موثر بر هزینه گودبرداری ساختمان می‌توان به حجم عملیات، ابعاد پروژه، عمق گود، تعداد ماشین‌آلات مورد نیاز، زمان اجرای عملیات، نیاز به مقاوم‌سازی ساختمان‌های کناری و فاصله محل پروژه تا نقطه تخلیه نخاله اشاره کرد.

آیا گودبرداری برای سازه‌های مجاور خطرناک است؟

قطعا در صورت عدم انجام اصولی گودبرداری، خطر شدیدی سازه‌های کناری گود به‌خصوص سازه‌های فرسوده را تهدید می‌کند. اما با رعایت ضوابط و قوانین تدوین شده برای اجرای اصولی گودبرداری ساختمان، هیچ خطری سازه‌های مجاور را تهدید نخواهد کرد.

هزینه شیفت روز بیل به چه شکل حساب می شود و به عهده چه کسی است؟

شیفت روز بیل جهت انجام امور مربوط به پایدارسازی و همچنین دپو و آماده کردن خاک جهت بارگیری کامیون می باشد. شیفت روز بیل؛ هم به صورت روزانه و هم به صورت ماهانه محاسبه خواهد شد، اما بیل روزمزد، هزینه ی بالاتری نسبت به بیل ماهانه دارد. بیل ماهانه در اختیار کارفرما بوده و در شیفت روز تمامی امور مربوط به کارفرما که در توان بیل مکانیکی باشد را انجام می دهد.

آیا تغییر روش اجرای خاکبرداری با تغییر هزینه مواجه خواهد شد؟

به دلیل این که پیمانکار با پروفیل ذهنی در اولین بازدید و شرح اولیه، روش اجرای پروژه را برآورد هزینه کرده است، تغییر روش خاکبرداری مستلزم برآورد مجدد هرینه خاکبرداری خواهد بود.

آیا جمع آوری رمپ همزمان با دیگر اضلاع پروژه در زمان پایدارسازی، هزینه خاکبرداری را افزایش می دهد؟

اگر تمامی ماشین آلات (مطابق با سند مالکیت) متعلق به مجموعه خود پیمانکار باشد هزینه آنچنان تغییری نخواهد کرد، زیرا پیمانکار با ترکیب ماشین آلات موجود، هزینه ها را سرشکن خواهد کرد، اما جمع آوری رمپ همزمان با دیگر اضلاع پروژه به شدت باعث کاهش زمان عملیات خاکبرداری و پایدارسازی خواهد شد و سود برگرشت سرمایه را بیشتر خواهد کرد.

برای شیفت روز بیل متناسب با ابعاد پروژه باید از چند دستگاه بیل مکانیکی استفاده کرد؟

معمولاً متناسب با ابعاد و عمق پروژه و همچنین توان اجرای عملیات پایدارسازی می توان از یک الی چند دستگاه همزمان برای پروژه های بالای 2000 متر سطح استفاده کرد، البته عمق گود نیز در اضافه شدن دستگاه های دیگر تاثیرگذار می باشد.

هزینه سوخت ماشین آلات خاکبرداری به عهده پیمانکار می باشد یا به عهده کارفرما؟

هزینه ی سوخت بهتر است به عهده کارفرما باشد، زیرا پیمانکار باید سوخت را به صورت آزاد در زمان برآورد هزینه اجرای پروژه محاسبه نماید، اما کارفرما می تواند با مدارک ساختمانی اقدام به اخذ سوخت دولتی با نرخ 300 تومان نماید و ماهانه با توجه به ابعاد پروژه از 1000 الی 10000 لیتر سوخت سهمیه دریافت نماید.

هزینه ناهار و شام اپراتورهای دستگاه و رانندگان ماشین آلات به عهده پیمانکار است یا به عهده کارفرما؟

این آیتم نیز با توافق طرفین خواهد بود، اما اگر به عهده کارفرما باشد، زمان تهیه غذا توسط اپراتور را حذف خواهد کرد و می تواند آن زمان را در اختیار پروژه قرار دهد، اما اگر به عهده پیمانکار باشد، می بایست در زمان استعلام قیمت و زمان عقد قرارداد، هزینه های فوق را برآورد و به استعلام خود اضافه نماید.

انعام و پاداش اپراتورهای دستگاه ها یا رانندگان چه مبلغی می باشد و به عهده چه کسی است؟

انعام به عهده کارفرما بوده ولی از نظر مبلغی کاملاً اختیاری می باشد و در زبان امروز، پول یا مالی را که در ازای خدمتی با کیفیت و یا ایجاد انگیزه به اپراتور بدهند را انعام می گویند.

سرپرستی کارگاه پروژه در شیفت شب به عهده چه کسی می باشد؟

پیمانکار می بایست در تمام زمان خاکبرداری شخصاً در محل پروژه حضور داشته باشد و در غیر این صورت نماینده تام الاختیار خود را به عنوان سرپرست پروژه به صورت مکتوب به کارفرما اعلام نماید. کارفرما نیز می بایست یک نفر را به عنوان سرپرست کارگاه در شیفت شب جهت کنترل عملکرد پیمانکار، رفع و رجوع معاندهای ایجاد شده و صحبت با ارگان ها در محل پروژه مستقر نماید.

هزینه جرثقیل کمرشکن خودروبر به عهده چه کسی می باشد؟

کارفرما می تواند از پیمانکار درخواست نماید که هزینه های فوق را در زمان برآورد در قیمت های خود لحاظ نماید یا کارفرما به صورت آیتمی هزینه هر یک از موارد فوق را شخصاً پرداخت یا در صورت وضعیت پیمانکار لحاظ نماید.